10 факти за Porsche кои може не ги знаете


Porsche ги произведува едни од најбрзите и најпосакувани спортски автомобили во светот. Еве 10 интересни факти за компанијата, кои можеби не ги знаете:

1. Основач на компанијата е Фердинанд Порше. Првиот автомобил произведен од него, тргнал по улиците на Австрија во 1898 година. Фердинанд Порше имал само 22 години, кога го изработил автомобилот. Моделот се нарекува Egger-Lohner, а Порше го нарекувал уште P1. Автомобилот имал максимална брзина 33 км / час и патувал 78 километри со едно полнење. Првото возење на автомобилот било на 26 јуни 1898 година. Во септември 1899 година овој автомобил заработува трка, долга 38 километри, и завршува со 18 минути пред втората кола.

2. Најпопуларниот модел на компанијата Porsche 911 е претставен за прв пат во 1963 година. Сериозен редизајн на моделот е направен во 1998 година. Првичната верзија 911 е со името Porsche 901. По претензии од страна на Peugeot, сепак, серијата е изменета на 911.

3. Во 70-тите години на минатиот век, компанијата го произведува моделот 917, а некои модели од серијата се со моќност од 1 100 коњски сили и развиваат 240 милји на час.

4. Најмоќниот произведен модел на компанијата е од минатата година – Porsche Panamera Turbo S. Автомобилот забрзува до 100 км / час за 3.8 секунди. Автомобилот се движи со помош на 5.7-литарски турбо мотор со максимална моќност 570 коњски сили

5. Моделот Panamera Exclusive Series е најскапиот седан произведен од компанијата. Тој има цена од 263 900 долари. За споредба, следниот најскап модел Panamera чини 200 500 долари Turbo S Executive.

Видете следно

Новите концесии гарантираат заштита на рибите во риболовните води

Владата на Република Македонија на вчерашната седница донесе одлуки за започнување на постапки за доделување …