13/12/2017
zelenaenegija

Арапските Емирати очекуваат да заштедат речиси $ 200 милијарди од зелена енергија

Арапските Емирати очекуваат да заштедат речиси $ 200 милијарди од зелена енергија. Земјата од Персискиот Залив планира да инвестира 150 милијарди долари во обновлива енергија до 2050 година.

Земјата од Персискиот Залив планира да инвестира 150 милијарди долари во обновлива енергија до 2050 година, постепено оддалечувајќи се од зависноста од субвенционирана енергија од природен гас, изјави министерот за енергија Сухеил ал-Мазруи на конференција во Берлин. Најчистите извори на енергија ќе му помогнат на ОАЕ да заштедат 192 милијарди долари, изјави тој.

Лидерите на ОАЕ се “оптимисти” кон постигнување на целта, откако се сфати дека земјата може да се откаже од субвенциите, минувајќи кон чиста енергија од течен природен гас, рече ал-Мазруи.

Во септември кинескиот производител на панели JinkoSolar Holding и јапонскиот инвеститорот Marubeni освоија тендер за сончев парк во Абу Даби со рекордна понуда за 2,42 американски центи за kW / h.

Околу 1 милијарди долари се инвестирани во проекти за соларна енергија во ОАЕ од 2007 година.

 

Видете следно

teatar

Колку изнесува просечниот број на посетителите на една претстава

Според податоците на Државниот завод за статистика, во периодот 2016/2017 година, вкупниот број на прикажани …