avtorot23

Овластен проценител на имот осомничен за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“.

СВР Битола поднесе известување против Н.С.(56) од Битола, овластен проценител на имот, поради потоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“. Во текот на 2015 и 2016 година, на барање од една банка, приватна фирма изработила основен проект за пренамена и адаптација на постоечки …

Повеќе »

Николовски: Со порибувањето создаваме услови за зачувување и заштита на автохтоните видови риби во речните води

Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство започнува со порибување на риболовните води во земјава, кои во моментов немаат концесионер. Денеска министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, присуствуваше на порибување на акумулацијата „Глобочица“. Оваа акумулација се пориби со 40 килограми или 8 000 единки подмладок од речна пастрмка и со …

Повеќе »

КОМП: Основната каматна стапка намалена за 0,25 процентни поени и е на ниво од 2,75%

На 14 август 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. Врз основа на оцената на постојните економски и финансиски …

Повеќе »

HUAWEI P20 Pro на Huawei прогласен од EISA за „Најдобар паметен телефон на годината”

Huawei Consumer Business Group денес доби награда од Европската Асоцијација за слика и звук (EISA) која ја сочинуваат 55 најпочитувани списанија за потрошувачка електроника во светот. HUAWEI P20 Pro од Асоцијацијата беше прогласен за „EISA најдобар паметен телефон 2018-2019″ како знак на признавање на посветеноста на Huawei на квалитетот, дизајнот …

Повеќе »

83-та седница на Владата: Гаранцијата за млади дава добри резултати

На денешната седница Владата на Република Македонија го разгледа извештајот за текот на имплементација на Планот за гаранција за млади – пилот фаза за 2018 година. Во досегашниот период на имплементација на младинската гаранција во 3 општини, почнувајќи од Март, 2018, остварени се следните резултати: Вкупен број на вклучени млади: …

Повеќе »

Одлука на Влада за спроведување на кампања од јавен интерес за референдум за прашањето „Дали сте за членство во НАТО и ЕУ со прифаќање на договорот меѓу Република Македонија и Република Грција?”

По потпишувањето на Конечниот договор за решавање на македонско-грчкиот спор за името и за стратешко партнерство помеѓу министрите за надворешни работи на Република Македонија и Република Грција, Никола Димитров и Никос Коѕијас, како и после поканата на Македонија за започнување на пристапните преговори за членство во НАТО, и после определениот …

Повеќе »

Бектеши: Предвреме ќе ја оствариме зацртаната цел – годинава 1 милион туристи ќе ја посетат Македонија

„Според последните податоци што вчера ги објави Државниот завод за статистика, зголемувањето на бројот на туристи продолжува во континуитет, па наместо до 2020, како што прогнозиравме, ние сме на прагот предвреме да ја оствариме зацртаната цел – годинава да оствариме 1 милион туристи, со 3 милиони ноќевања“, рече министерот за …

Повеќе »

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Владата на денешната седница донесе одлука за воведување на нова мерка за стабилизирање и решавање на проблемот со откупот на сливи. Конкретно, сите правни лица откупувачи на сливи регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски производи, кои извршиле откуп на сливи …

Повеќе »

Првиот ден на Курбан Бајрам е неработен ден за граѓаните од муслиманската вероисповед

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ  („Службен весник  на  РМ„ бр.21/98 и 18/07),   21 август 2018 година (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам е неработен ден за граѓаните од муслиманската вероисповед во Република Македонија. Истовремено, Министерството за труд и …

Повеќе »