25/03/2017

НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Се намалуваат магистрите и докторите на науки во Македонија

magistri

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2016 година, звањето доктор на науки го стекнале 197 лица што претставува намалување за 19.9% во споредба со 2015 година. Најголем број од лицата докторирале во областа на општествените науки, 36.5%, потоа на медицинските науки, 19.3%, следат хуманистичките науки со 18.3%, а …

Повеќе »

ПОСТАВЕН ЕКОЛОШКИ БИЛБОРД „CITY TREE” ВО ЦЕНТАРОТ НА ГРАДОТ

Promocija na zelen bilbord (2)

Германската амбасада и Центарот за истражување и информирање за животна средина „Еко-свест“ денеска /22.03.2017 година/ на Скопје му подарија еколошки билборд – комбинација од васкуларни растенија и мовови кои креираат симбиоза, заедно функционираат и придонесуваат за прочистување на амбиентниот воздух. На промоцијата на билбордот „City Tree”, кој  е поставен во …

Повеќе »

Пристигнуваат нови соларни ќерамиди кои се поевтини од обичните!

krov-534x330

Извршниот директор на компанијата за електрични автомобили Tesla Motors неодамна ги претстави соларните ќерамиди коишто според неговата визија би требало целосно да ги заменат конвенционалните црвени ќерамиди кои денес ги забележуваме на скоро секоја градба, пишуваат од vrabotuvanje.com.mk. Покрај нивната способност на генерираат енергија, тие се разликуваат во однос на …

Повеќе »

Школа за водители со Цеце и Марко

Слика 1

Оваа забавна програма пред се има едукативен карактер бидејќи за време на истата предвидено е да се совладаат основните новинарски правила и кодекси на однесување кога се во прашање телевизијата и радиото како медиуми. Од друга страна пак, со оглед дека водителската професија бара дисциплина, добар говор и дикција, ажурност …

Повеќе »

ГРАДОТ СКОПЈЕ Е МЕЃУ ТРИТЕ ЕВРОПСКИ ГРАДА СО НАЈДОБРА ОДРЖЛИВА МОБИЛНОСТ

gradskopje

Градот Скопје е меѓу трите европски града со најдобри решенија за одржлива мобилност, заедно со градовите Лисабон (Португалија) и Малме (Шведска). Наградата на Европската недела на мобилност 2016, којашто оддава признание на локалните власти кои вложуваат напори за подобрување и промовирање на одржливиот урбан транспорт беше доделена вчера /20.03.2017 година/ …

Повеќе »

Турција инвестира 2,45 милијарди долари во електронски комуникации

turcija3

Приватните телекомуникациски компании и интернет-провајдерите инвестираа околу 2,45 милијарди долари во инфраструктурата, вклучувајќи истражување и развој во 2016 година, изјави денес турскиот министер за комуникации, јавува Anadolu Agency (AA). „Нашата цел е понатамошно зголемување на оваа сума“, рече Ахмет Арслан во последниот објавен извештај на кварталните податоци за пазарот, за …

Повеќе »

Eднодневна работилница на тема: „Генерирање на идеи и бизнис модели”

@Free Workshop Business Idea Generator_cover_mk

Сеавус Едукативен и Развоен Центар (СЕДЦ) и Сеавус Инкубатор, во соработка со Млади Инфо, на 16. март (четврток), во 16:40 часот, во СЕДЦ Бизнис Симулаторот, ќе организираат еднодневна работилница на тема: „Генерирање на идеи и бизнис модели”. Работилницата е специјално дизајнирана и наменета за сите заинтересирани претприемачи и стартапи кои …

Повеќе »

Македонија2025 организира Отворен ден за едукативни програми и можности за стипендии

edukativniprogrami

Во среда, 15 март, Македонија2025 организира Отворен ден за едукативни програми на кој ќе бидат претставени неколку програми за целосно студирање, програми за усовршување на вештини во деловниот свет и управување со компании, како и можности за стипендирање на истите. Првиот дел на настанот ќе ги претстави програмите што ги …

Повеќе »

Кој апарат троши најмногу струја во домаќинствата?

najskapdom8

Податоците од Енергетската математика, проект кој е дел од платформата за енергетска ефикасност на “ЕВН Македонија” покажуваат дека фрижидерот месечно троши 108 киловат-часови, додека шпоретот, со само еден час работа во денот, троши 120 киловати електрична енергија секој месец. Ако ја вклучуваме секој ден, машината за садови ќе биде на …

Повеќе »