НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

MindLab – психијатриска ординација со традиционални и современи тераписки методи

Психијатриски преглед, психолошко советување и тестирање, индивидуални и групни сесии, како и партнерска психотерапија се само дел од специјализираните услуги што ги нуди психијатриската ординација, MindLab. Покрај основните психијатриски и психотерапевтски услуги, MindLab се издвојува и по тоа што е лиценцирана и за напредните терапевтски методи како когнитивно бихејвиорална терапија, …

Повеќе »

Учениците од „Нова“ истражуваа како магнетите влијаат врз течностите и како формата на падобранот ја менува брзината на паѓање

Како магнетот влијае на различни течности; дали растојанието меѓу планетите во соларниот систем е пропорционално со растојанието на честичките во атомот и која е поврзаноста помеѓу кардиоваскуларниот и водоводниот систем. Ова се само дел од истражувањата кои ги претставија учениците од меѓународното училиште „Нова“ на традиционалниот Саем на наука кој …

Повеќе »

Porsche Design и Huawei поставија нов стандард помеѓу луксузните мобилни телефони

Новиот PORSCHE DESIGN HUAWEI Mate RS ги носи корисниците во иднината на мобилната технологија покажувајќи им го лицето на овој паметен телефон со прекрасен дизајн и функционалности Porsche Design и Huawei лансираа високо софистициран и моќен паметен телефон, PORSCHE DESIGN HUAWEI Mate RS, во изложбената сала “Grand Palais” во Париз. …

Повеќе »

Подигање на свеста за важноста на професијата човечки ресурси – основна мисија на Македонската асоцијација за HR

Македонската Асоцијација за човечки ресурси е стручно, невладино и непрофитно здружение на граѓани, формирано за вршење дејности поврзани со развојот на работната сила, промоција на управувањето со човечките ресурси и унапредување на професиите во областа. Нивната мисија е да се развие свеста на општеството и на организациите за важноста на …

Повеќе »

Технологијата може да има клучна улога во зајакнување на руралните жени

Додека дигиталната револуција полека, но сигурно ги стигнува и руралните области во многу земји во развој, руралниот дигитален јаз и понатаму претставува значителен предизвик. Жените имаат уште поголем проблем, а тоа е соочувањето со поделба по три основи: дигитална, рурална и родова. Новата публикација на ФАО за вклучување на родовите …

Повеќе »

26-годишен гејмер заработува половина милион долари за еден месец

26-годишниот професионален гејмер Тејлор “Нинџа” Блевинс ужива завиден успех. Тој е најпопуларниот стријмер во гејмерската платформа Twitch на Amazon каде го соборил рекордот за најмногу гледачи за време на гејмерската сесија со раперот Дрејк. Блевинс има скоро 4 милиони следбеници во Twitch, 5 милиони во YouTube, 1 милиони во Instagram …

Повеќе »

Тој е од Гана и предава ИТ, без компјутери

Постојат луѓе кои се родени да бидат наставници. Луѓе кои нема да ги запре ништо во нивната потрага за пренесување на знаењето. Младиот Ричард Апаја е еден од нив. Тој е од Гана и предава Информатичка технологија, без компјутери. Училиштето во кое работи, е исклучително сиромашно, и не може да …

Повеќе »

Градот Скопје објавува отверен повик за уметнички престој во Скопје

Во рамки на активностите на проектот „КРЕАРТ“ – Мрежа на градови за уметничко творештво (CreArt – Network of Cities for Artistic Creation), Градот Скопје објавува отверен повик за уметнички престој  во Скопје, што ќе се одржи од 20 мај до 20 јуни 2018 година.  Повикот се однесува за уметнички престој …

Повеќе »

Ќе се основа Научно-технолошки парк, предлог на Фондот за иновации и технолошки развој

Една од најважните мерки предвидени во Акциониот план е Планот за економски раст е основањето на Научно-технолошки парк, кој е предлог на Фондот за иновации и технолошки развој, како инфраструктурна поддршка на иновациската дејност и овозможува поврзување, создавање и брза примена на нови технологии, создавања и пласман на нови производи, …

Повеќе »