23/08/2017

НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Siemens гради „електричен автопат“ во Германија

ehighway

Технолошкиот гигант Siemens ќе изгради „електричен автопат“ за хибридни камиони во Германија. Компанијата има добиено нарачка од германската покраина Хесен за изградба на копнена контактна линија за електрифициранотоварен транспорт. Линијата ќе снабдува енергија за електричен погон на хибридни камиони. Системот ќе биде инсталиран на автопатот А5 помеѓу двата транспортни јазли …

Повеќе »

ФЕИТ целосно подготвен да ги прими новите бруцоши

Dekan - sredba so mediumi

Факултетот за електротехника и информациски технологии на скопскиот Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ е подготвен да ги прифати сите 650 идни бруцоши во учебната 2017/2018 година. „Новата учебна година ја почнуваме со нови иновирани студиски програми. Направивме модернизација на нашите програми во согласност со новите трендови во образованието на инженери …

Повеќе »

„Во Oдбрана на Дебар Маало“ побара да се спроведува законот за заштита од бучава во животната средина

IMG_0518

Во Oдбрана на Дебар Маало бара да се спроведува законот за заштита од бучава во животната средина и одлуката за урбана опрема на Град Скопје во Дебар Маало каде бучавата и окупирањето на тротоарите од угостителските објекти сериозно го нарушува квалитетот на живеење. Веќе подолго време граѓаните на Дебар Маало (а …

Повеќе »

Арапските Емирати очекуваат да заштедат речиси $ 200 милијарди од зелена енергија

zelenaenegija

Арапските Емирати очекуваат да заштедат речиси $ 200 милијарди од зелена енергија. Земјата од Персискиот Залив планира да инвестира 150 милијарди долари во обновлива енергија до 2050 година. Земјата од Персискиот Залив планира да инвестира 150 милијарди долари во обновлива енергија до 2050 година, постепено оддалечувајќи се од зависноста од …

Повеќе »

Посебна година за Сараево Филм Фестивал

de

Сараево Филм Фестивал, како и секој август, и оваа година на публиката и носи феноменални филмови и прекрасна атмосфера. Сепак, оваа година ќе биде посебна. Со помош на долгогодишниот партнер на фестивалот, Aтлантик Група, Сараево филм фестивал ќе дојде во домот на сите оние кои сакаат да го погледаат филмското …

Повеќе »

Google се проширува во Африка

google

Google ќе се прошири во Африка. Ова го соопшти извршниот директор на компанијата Сундар Пичаj по посетата на Нигерија. Во следните неколку години компанијата сака да обучи 10 милиони aфриканци да користат компјутерски уреди. Освен тоа Alphabet ќе го зголеми финансирањето за африкански стартап компании, обезбедувајќи 20 милиони долари субвенции …

Повеќе »

Прашалник за идентификување на организациите кои се бават со социјално претприемништво во Македонија

MK - SMART START - Direktorij vizuali FULL

Проектот ко-финансиран од ЕУ, а спроведуван од Центарот за истражување и креирање политики, Смарт Старт почнува со мрежно поврзување на граѓанските организации и нивните капацитети, зајакнато застапување за промена на политиките во насока на развој на социјалното претприемништво, и подобрување на капацитетите за управување со менторска поддршка на добрите брендови. …

Повеќе »

Експертите на Volvo со награда за безбедност на патишта

Safety experts Per Lenhoff and Magdalena Lindman

Експертите за безбедност на Volvo Cars добија престижна награда од Националната администрација за безбедност на автопатишта на Соединетите Американски Држави. Volvo Cars, произведувачот на премиум автомобили и синоним за напредни и безбедни системи, уште еднаш е признат по својот придонес за унапредување на безбедноста во сообраќајот и намалување на фаталните …

Повеќе »

Опасна ли е 5G мрежата за здравјето?

5g

Мрежите од петтата генерација се иновација во мобилната индустрија, но со излегувањето на секоја нова технологија почнуваат и прашањата за нејзиното влијание врз човековото здравје. Според анкетите користењето на најпаметните уреди расте со постојано побрзо темпо, а речиси две третини од Американците комуницираат преку сматрфон. Постојат неколку важни работи што …

Повеќе »