НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Подигање на свеста за важноста на професијата човечки ресурси – основна мисија на Македонската асоцијација за HR

Македонската Асоцијација за човечки ресурси е стручно, невладино и непрофитно здружение на граѓани, формирано за вршење дејности поврзани со развојот на работната сила, промоција на управувањето со човечките ресурси и унапредување на професиите во областа. Нивната мисија е да се развие свеста на општеството и на организациите за важноста на …

Повеќе »

Технологијата може да има клучна улога во зајакнување на руралните жени

Додека дигиталната револуција полека, но сигурно ги стигнува и руралните области во многу земји во развој, руралниот дигитален јаз и понатаму претставува значителен предизвик. Жените имаат уште поголем проблем, а тоа е соочувањето со поделба по три основи: дигитална, рурална и родова. Новата публикација на ФАО за вклучување на родовите …

Повеќе »

26-годишен гејмер заработува половина милион долари за еден месец

26-годишниот професионален гејмер Тејлор “Нинџа” Блевинс ужива завиден успех. Тој е најпопуларниот стријмер во гејмерската платформа Twitch на Amazon каде го соборил рекордот за најмногу гледачи за време на гејмерската сесија со раперот Дрејк. Блевинс има скоро 4 милиони следбеници во Twitch, 5 милиони во YouTube, 1 милиони во Instagram …

Повеќе »

Тој е од Гана и предава ИТ, без компјутери

Постојат луѓе кои се родени да бидат наставници. Луѓе кои нема да ги запре ништо во нивната потрага за пренесување на знаењето. Младиот Ричард Апаја е еден од нив. Тој е од Гана и предава Информатичка технологија, без компјутери. Училиштето во кое работи, е исклучително сиромашно, и не може да …

Повеќе »

Градот Скопје објавува отверен повик за уметнички престој во Скопје

Во рамки на активностите на проектот „КРЕАРТ“ – Мрежа на градови за уметничко творештво (CreArt – Network of Cities for Artistic Creation), Градот Скопје објавува отверен повик за уметнички престој  во Скопје, што ќе се одржи од 20 мај до 20 јуни 2018 година.  Повикот се однесува за уметнички престој …

Повеќе »

Ќе се основа Научно-технолошки парк, предлог на Фондот за иновации и технолошки развој

Една од најважните мерки предвидени во Акциониот план е Планот за економски раст е основањето на Научно-технолошки парк, кој е предлог на Фондот за иновации и технолошки развој, како инфраструктурна поддршка на иновациската дејност и овозможува поврзување, создавање и брза примена на нови технологии, создавања и пласман на нови производи, …

Повеќе »

Градски електричен автомобил за само 7.500 долари доаѓа во Европа во 2019 година

Polymaker, компанија за 3D печатење, и XEV, италијански производител на автомобили, го претставија својот електричен автомобил, подготвен за масовно производство. Автомобилот се нарекува LSEV и сите пластични делови се испечатени од Polymaker Industrialmaterials. Идејата за автомобилот е да докаже дека концептот функционира. Но, двете компании веќе добија 7.000 нарачки за …

Повеќе »

DigiGirlz на Мајкрософт Македонија се одржа во Тетово и Скопје

Во Тетово и Скопје се одржа DigiGirlz настанот организиран од Мајкрософт Македонија со цел да ги поттикне младите девојчиња уште од средношколска возраст да се вклучат во некоја СТЕМ професија. На 15ти март во просториите на Универзитетот на Југоисточна Европа и денес, 16ти март, на ФИНКИ над 100 девојчиња од …

Повеќе »

Од денес официјално започнува продажбата на најновите Самсунг Галакси С9 и С9+ во Македонија

Со новите Самсунг Галакси С9 и С9+ до подобра и супер забавна модерна комуникација со супер бавно “slow-mo” видео, најдобра камера за снимање при слаба осветленост, пиктографи за изменета реалност за поперсонализиран начин на изразување   По официјалното претставување на новите Самсунг Галакси С9 (Samsung Galaxy S9) и С9+ (S9+) паметни телефони во …

Повеќе »