13/12/2017

НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

ПРОЕКТОТ ЗА СПАС НА ЦРКВАТА ВО МАВРОВО ДОБИ ГРАН-ПРИ

crkva-mavrovo

Македонската проектантска компанија „Тетрактис“ на архитектот Кристијан Јорданов освои гран-при за проектирање на Меѓународното биенале за архитектура во Минск, Белорусија, за проектот Конзервација, реконструкција и адаптација на црквата „Св. Никола“ во Mаврово. Од 9 до 11 ноември во Палатата на уметностите во главниот град на Белорусија се одржа доделувањето награди …

Повеќе »

МАСИТ ќе ги наградува домашните иновативни ИКТ решенија

Poster MASIT

Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) организира избор на „МАСИТ награди за иновативни ИКТ решенија“ за исклучителни достигнувања во доменот на информатичката технологија за 2018 година. МАСИТ како член на WITSA (World Information Technology and Services Alliance) првонаградените решенија ќе ги номинира на “2018 WITSA Global ICT Excellence …

Повеќе »

Настан на ФАО носи дигитална трансформација во земјоделството во Централна и Југоисточна Европа

fao1

Мобилни телефони, сателити, радио, далечински сензори, интернет конекција, голема база на податоци (Big Data) – неисцрпна листа на алатки што го трансформираат нашиот живот на многу начини. Тие би можеле да имаат ист ефект врз земјоделството и производството на храна. Ова е основата на Регионалниот форум за Е-земјоделство организиран од …

Повеќе »

Секој десети Македонец боледува од дијабетес

dr-Naum

Околу 200.000 илјади граѓани на Македонија боледуваат од подмолната болест дијабетес која директно предизвикува сериозни проблеми со видот, аларамираат од Специјалната очна болница „Деница“ од Скопје по повод Светскиот ден на дијабетесот. И овој 14-ти ноември, Светот го обележува денот на дијабетесот преку глобална кампања, промовирана од Светската здравствена организација …

Повеќе »

На собирот во Лондон на ИТ Европа – Награди за Софтвер и Одличен квалитет

_MG_8730

Сорсикс Интернационал, амбициозната австралиско-македонска компанија за современи технологии, ја доби наградата за најиновативно и најдобро искористено владино/институционално  решение  на годината, за производот наречен Пинга. Водечките Пан-европски Награди за провајдери на решенија и систем интегрирачки компании и нивните партнери и дистрибутери се собраа неодамна во Лондон за да ги оценат и …

Повеќе »

Една од најголемите ИТ компании започнува со вработување на специјалисти без високо образование

ibm

Високото образование се смета за задолжително за да ве однесе во една од главните меѓународни технолошки корпорации. Се чини, сепак, дека ова повеќе не е точно за сите. Од раководството на американскиот производител на хардвер и софтвер IBM се одлучиле да го променат својот пристап за селекција на кадри, a …

Повеќе »

Со конференција во врска со мониторирање на водните услуги заврши проектот за Реформи во водниот сектор на локално ниво

IMG_0143

Завршниот настан на проектот финансиран од Европската Унија „Реформи во системот на водоснабдување, собирање и прочистување на урбаните отпадни води на локално ниво“ се одржа денес, на 07.11 со конференција на тема „Национален систем за мониторинг на изведбата и бенчмаркинг за водните услуги (Danubis -DCM)“.  Конференцијата беше организирана во соработка со …

Повеќе »

Поддршка и промоција на младите претприемачи како движечка сила за добри меѓуетнички односи

Forum1

Главните заклучоци кои произлегоа од форумот „Мерки за поттикнување на претприемништвото кај немнозинските етнички групи“, кој заедно го организираа Фондацијата Претприемачки сервис за млади (Фондација ПСМ) и Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) на 3-ти ноември 2017-та во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје, се насочени кон унапредување на …

Повеќе »

Погледнете како ќе изгледа најдолгиот тунел во Србија (Видео)

fruskagora

Презентацијата на новиот патнички коридор Фрушка Гора во Србија беше презентиран. Тој ќе ги поврзе Нови Сад и Рума, како и Коридорите X и IV. Новиот пат ќе поминува под планината Фрушка Гора, а ќе биде изграден нов тунел за да стане најдолг во Србија – 3,5 километри. Од визуелизацијата …

Повеќе »