17/10/2017

НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Четврта студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој – СКЕЕОР

skeeor-2

Студентите на Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, денес, ја почнаа тридневната студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој – „СКЕЕОР 2016“. Ова е четврта година како се одржува оваа студентска конференција. Од година в година конференцијата добива се поголем размер, а заинтересираноста …

Повеќе »

Google отвора нова лабораторија за развој на вештачака интелигенција

googlelab

Google инвестира 3,4 милиони долари во нов центар за студии и развој на вештачката интелигенција на Институтот за алгоритми во Монтреал, Канада. Фондот ќе обезбеди плаќање на 7-член тим од факултетот, кој ќе ја доразвие работата на експертот Џошуа Бенџио. Заедно со инвестицијата на универзитетот Google ќе се отвори нова истражувачка група …

Повеќе »

Меѓународниот натпревар за студенти по правни науки оваа година се одржува во Македонија

slika-big-deal

Практичната едукација, низ работен предизвик, ја вршат ментори, професори од Правните факултети и адвокати од адвокатските друштва во регионот кои се членки на TLA – Top Tier Legal Adriatic, од земјите од каде што доаѓаат тимовите. Меѓународниот натпревар за студенти по правни науки, наречен Биг Дил (Big Deal) оваа година …

Повеќе »

Договор за академска соработка помеѓу Институт на овластени ревизори на Република Македонија и Универзитетот Американ колеџ Скопје

dsc_7262

Институтот на овластени ревизори на Република Македонија и Универзитетот Американ колеџ Скопје потпишаа договор за академска соработка. Договорот има за цел страните да соработуваат за создавање на можност за формирање на испитен центар на “Association of Chartered Certified Accountants” (ACCA) во Македонијa како и соработка на полето на обуката, продлабочување …

Повеќе »

Се организира натпреварот „Паметна автобуска постојка“

15152459_10154135771001173_1922185875_o

Фондот за иновации и Технолошки развој, Министерството за образование и наука, ЈСП Скопје и Град Скопје со цел промоција на иновациската дејност, поттикнување на соработката помеѓу научно-истражувачките, високо-образовните институции и бизнис секторот и промоција на лабораториите во високо-образовните институции го организираат натпреварот „Паметна автобуска постојка“  во соработка со Факултетот за …

Повеќе »

Во четврток стартува новата сезона на Бизнис Кафе Македонија

foto_-biznis-kafe-br-20

Овој четврток (24-ти ноември) со почеток од 18:00 часот, во кафе-бар “Мартини“ (т.ц. Лептокарија) во Скопје, ќе се одржи новото 20-то по ред издание на Бизнис Кафе Македонија. Со овонеделното “кафе“  воедно стартува и новата 4-та по ред сезона на овој единствен нетворкин настан кој има за цел да мотивира …

Повеќе »

УНЕТ со реакција за споделените дезинформации во дел од медиумите и социјалните мрежи

Во текот на раните утрински часови на 19.11.2016 со почеток од 02:30 кон серверите на македонскиот хостинг провајдер УНЕТ Клауд регистрирано е зголемување на сообраќајот кој доагал од повеќе сервери и локации надвор од државата, со што била отежната работата на главните телекомуникациски линкови, а со тоа била намалена функционалноста …

Повеќе »

По трет пат, еуролинк осигурување доделува стипендии за студенти

pfz_5386

По трет пат, компанијата Еуролинк осигурување додели 26 стипендии на перспективни млади луѓе од Правниот факултет „Јустинијан Први“ – Скопје наменети за студентите да ги покријат трошоците за кофинансирање. За стипендијата аплицираа студенти на додипломските и на постдипломските студии од сите студиски насоки на Правниот факултет „Јустинијан Први“. 

Повеќе »

Играта „Sea Hero“ доведе до епохално откритие во однос на деменцијата

sh-infographic-social-mk

„Sea Hero Quest“ на Дојче Телеком ја играат околу 2,5 милиони луѓе со што придонесуваат кон поставување на првиот глобален стандард за човечката навигација во просторот §  До сега, 20.508 граѓани од Македонија ја симнале играта §  Играта „Sea Hero Quest“  ќе биде адаптирана за употреба во клинички услови

Повеќе »