25/02/2017

НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Земјоделците можат да заштедат на гориво: Илјадници земјоделци сами си прават биодизел

biodizel

Земјоделците можат да заштедат на гориво, така што ќе произведат сопствен биодизел. Неговите нуспроизводи, исто така, имаат голема употребна вредност Користењето на биодизел, во споредба со фосилниот дизел, ја штити животната средина, така што го намалува ефектот на стаклена градина, а ја редуцира и емисијата на сулфурни оксиди, суспендирани честички …

Повеќе »

Во Универзитетот Американ колеџ Скопје, официјално се отвори универзитетската библиотека во чест на проф. Гашпар Биро

20170123153332_IMG_8988

На 23 јануари 2017 година, со почеток во 13:30 часот, во просториите на Универзитетот Американ колеџ Скопје, официјално се отвори универзитетската библиотека во чест на проф. Гашпар Биро (1958-2014). Официјалното отворање го одржаа државниот министер за културно-научна дипломатија при Министерството за надворешни работи и трговија на Република Унгарија, господинот Иштван …

Повеќе »

PlantNet – Апликација за препознавање на растенијата

plantnet-mobile

Pl@ntNet е апликација за споделување и пребарување на слики, за индетификација на растенијата. Таа е развиена од страна на научници од четири различни француски истражувачки организации (Cirad, INRA, Inria и IRD), како и од Tela Boranica network, со финансиска поддршка од фондацијата Agropolis, соопштија од IDSB. Функционира така што прикачувате …

Повеќе »

Поврзуваат кабел под морето меѓу Ирска и Франција

kabel

Ireland-France Subsea Cable Limited и Tiger Infrastructure Partners објавија оваа недела дека ќе поврзат кабел под морето меѓу Ирска и Франција, пишува весникот The Journal. Тие ќе градат IFC-1, подводни влакна-оптички кабелски систем кој ќе биде првиот и единствениот директен подводен кабел помеѓу Ирска и Франција. “Огромното проширување на ирската индустрија …

Повеќе »

УАЦС официјално ќе ја отвори универзитетската библиотека во чест на проф. Гашпар Биро

uacs2

На 23 јануари 2017 година, со почеток во 13:30 часот, во просториите на Универзитетот Американ колеџ Скопје, државниот министер за културно-научна дипломатија при Министерството за надворешни работи и трговија на Република Унгарија, господинот Иштван Иѓарто, и ректорот на Универзитетот Американ колеџ Скопје (УАКС), проф. д-р Марјан Бојаџиев, официјално ќе ја …

Повеќе »

Оваа недела во Скопје-меѓународен саем за образование и странски јазици

Megunaroden-saem-za-obrazovanie-kubeduko-(FB-post)

Конечно, светските едукативни програми достапни за младите во Македонија благодарение на првата македонска специјализирана агенција за организација на едукативни патувања во странство  – Едутравел. Имено, преку Едутравел младите и нивните родители на сигурен и професионален начин доаѓаат до летни курсеви за странски јазици за млади, курсеви за странски јазици за …

Повеќе »

Нов робот-земјоделец ќе се грижи за пасиштата и овците

robotovci

Многу ниви и пасишта се наоѓаат на падините на различни ридови. За земјоделците е тешко да обработуваат вакви терени – не секоја техника се справува со теренот. За да им помогнат, британските инженери од технолошката компанија Ibex Automation, создадоа помошник – робот. Тој со леснотија може да се движи околу …

Повеќе »

Twitter ќе го затвори профилот на Доналд Трамп

twitter

Една од најголемите социјални мрежи во светот – Twitter, се закани дека ќе го затвори профилот на новоизбраниот американски претседател Доналд Трамп. Според официјалното соопштение на компанијата тоа ќе се случи во рамките на следните 48 часа, сметано од саботата. “Ние нема да толерираме наши активни корисници, чии пораки се …

Повеќе »

Опасна ли е 5G мрежата за здравјето?

5g

Мрежите од петтата генерација се иновација во мобилната индустрија, но со излегувањето на секоја нова технологија почнуваат и прашањата за нејзиното влијание врз човековото здравје. Според анкетите користењето на најпаметните уреди расте со постојано побрзо темпо, а речиси две третини од Американците комуницираат преку сматрфон. Постојат неколку важни работи што …

Повеќе »