ЕКОНОМИЈА

Емилија Нацевска и Ана Митреска се именувани за вицегувернери на НБРМ

Во рамки на 60. седница на Собранието на Република Македонија, на 18 октомври 2018 година, за вицегувернери на Народната банка на Република Македонија беа именувани м-р Емилија Нацевска и м-р Ана Митреска, кои по спроведен оглас беа предложени од гувернерката, д-р Анита Ангеловска-Бежоска. Ден потоа, пред стапувањето на функцијата, тие …

Повеќе »

Најголемо влијание врз ограничувањето на економската состојба на деловните субјекти имала слабата побарувачка од купувачите со 22.8%

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во трговијата на мало во третото тримесечје од 2018 година е ист во однос на претходното тримесечје, а e зголемен за 0.5 процентни поени во однос на истото тримесечје од 2017 година . Eкономската состојба на деловните субјекти во третото …

Повеќе »

Деловните субјекти реализирале 6.4 % поголем промет и 4.8 % зголемена додадена вредност во однос на претходната година

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, деловните субјекти, анализирани во рамките на структурните деловни статистики, во 2017 година реализираа 6.4 % поголем промет и 4.8 % зголемена додадена вредност во однос на претходната година. 55 203 пазарно-ориентирани деловни субјекти од областа на индустријата, градежништвото, трговијата и останатите услужни …

Повеќе »

Министерката Царовска: Со усогласување на законите и јакнење на институциите побрзо ќе ја спроведеме Истанбулската конвенција

Усогласувањето на законите со кои треба да се спречи насилството врз жените и семејното насилство, како и сите други мерки што државата треба да ги направи за да ја имлементира Истанбулската конвенција беа тема на денешниот координативен состанок во Владата на Република Македонија. На состанокот на кој воведно обраќање имаше …

Повеќе »

Виталиа учествуваше на Светскиот саем за храна во Москва

Нашиот најголем производител на здрава храна – компанијата Виталиа, неодамна се претстави на Светскиот саем за храна кој оваа година се одржа во руската престолнина Москва. Како дел од националниот штанд на Македонија, кој е кофинансиран од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Виталиа се претстави со најновата палета на …

Повеќе »

Гувернерката на НБРМ оствари средби со високи претставници на ММФ и Светската банка

Гувернернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, во рамки на Годишните средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската банка (СБ), оствари средби со високи претставници на двете меѓународни институции, вклучувајќи средби со извршниот директор на ММФ, г. Ентони де Ланој, директорот на Дирекцијата за Европа на …

Повеќе »

Колкави се индексите на прометот во индустријата кај домашните и странските пазари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата, вкупно, во август 2018 година, во однос на август 2017 година, изнесува 110.1. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во август 2018 година, во однос на август 2017 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев од Свети Николе – Мерките на Владата придонесуваат за индустриски развој на Македонија

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев и министерката задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска, придружувани од градоначалникот на Свети Николе, Сашо Велковски, реализираа работна посета на општината при што ги посетија производствените капацитети на компаниите БИМ и МИК, едни од поголемите индустриски погони кои успешно …

Повеќе »

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ

На 9 oктомври 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на којашто беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. Комитетот оцени дека монетарната поставеност е соодветна на …

Повеќе »