17/10/2017

ЕКОНОМИЈА

Советот на НБРМ денес ја разгледа и усвои регулативата за сметководство и за финансиско известување за банките и штедилниците

nbrm

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата петта седница, на која беше разгледана и усвоена регулативата за сметководство и за финансиско известување за банките и штедилниците. Оваа регулатива опфаќа три одлуки, и тоа: Одлука за методологијата за евидентирање и вреднување на сметководствените ставки и за подготовка …

Повеќе »

Ако издавате стан во оваа европска земја половина од парите ќе ги даватe за данок

monakostan5

Швајцарија е со највисока даночна стапка за изнајмување на имот (48.55 отсто), проследено со Норвешка (27.67%). Португалија е на трето место по 26.44%. За разлика од нив, нема данок на доход од имот во Велика Британија, Луксембург и Монако. Новите даночни стапки на приход од изнајмување имот, инвестициите во недвижнини …

Повеќе »

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар бележи опаѓање од 7.3%, а прометот на странски пазари со пораст од 1.4%

industrija1

Според податоците на Државниот завод за статистика (МАКСТАТ), индексот на прометот во индустријата во април 2017 година, во однос на април 2016 година, изнесува 99.5. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во април 2017, во однос на април 2016 година, бележи опаѓање од 7.3%, а прометот остварен на странски …

Повеќе »

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во мај 2017 година е за 0.4 процентни поени понизок во однос на претходниот месец

industrija

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во мај 2017 година е за 0.4 процентни поени понизок во однос на претходниот месец, а во однос на мај 2016 година е зголемен за 2.1 процентен поен. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во мај …

Повеќе »

Новата Влада на Заев, ќе го поправи нарушениот углед на Македонија како една од земјите со најниски плати во регионот и Европа

zaevsobranie

Доколку ВМРО-ДПМНЕ сакаше имаше 11 години да работи на зголемување на платите и на животниот стандард на граѓаните, но спротивно на тоа ВМРО-ДПМНЕ направи Македонија да биде една од земјите со најниска минимална и просечна плата во регионот и Европа. Новата реформска Влада ќе работи во интерес на граѓаните и …

Повеќе »

Најдобрите практики во обновливи извори на енергија презентирани на бизнис форум во Стокхолм

DSC_0079

Повеќе од 80 претставници од јавниот и приватниот сектор од Македонија и Шведска ќе учествуваат на бизнис форумот што започнува денеска во Стокхолм во организација на Македонија 2025 и Aмбасадата на Р. Македонија во Шведска. Главната тема за дискусија на форумот е производство на енергија од обновливи извори. Шведска е …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Секој петти – дел од неформалната економија

nevrabotenost

Дури 53% од граѓаните би прифатиле да работат за плата од 8 000 до 16 000, а само 0,5 отсто размислуваат за плата на ниво или поголема од 40 000 денари. Од вкупниот број на невработени, повеќе од 70 отсто живеаат и се потпираат на приходи од плата или пензија …

Повеќе »

Тевдовски: Ќе има пари за плати, пензии, субвенции и средства за поддршка на економијата

tevdovski2

Од Буџетот до крајот на годината ќе можат да се сервисираат сите обврски. Ќе има пари за плати, пензии, субвенции и средства за поддршка на економијата. Ребалансот веќе се подготвува во Министерството за финансии, а во него треба да се вградат и дел од проектите на новата Влада, меѓу кои …

Повеќе »

Кои се трошоците на животот според класификацијата COICOP и цените на мало

prodavnica5

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во мај 2017 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.7, а индексот на цените на мало 100.6. Пораст на индексите на трошоците на животот во мај 2017 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежото …

Повеќе »