ЕКОНОМИЈА

Кипар ќе се бори со кризата преку казиното

Заглавени во финансиски проблеми оваа земја членка на Европската унија ќе се бори против кризата со изградба на казино-одморалиште. Владата на земјата веќе одлучила да даде дозвола за изградба на казино-одморалиштето како можност за заживување на економијата и зголемување на приходите во буџетот.

Повеќе »

Катар инвестира во грчката економија

Во Доха беше потпишан договор со кој се одбележува првата инвестиција на QPI во Грција. Катарската компанија Qatar Petroleum International (QPI) доби 25% од грчката централа Херон 2. Договорот се потпиша на договор меѓу QPI и грчката компанија GEK TERNA во Доха. Ова е прва инвестиција на QPI кај нашиот …

Повеќе »

Кинескиот раст забави

Економскиот раст на Кина е забавен до 7,5% во вториот квартал на оваа година во однос на 7,7% во првите три месеци, покажуваат официјалните податоци, пренесуваат светските агенции. Се очекува растот да ослаби уште во втората половина на годината. Годишниот раст на втората во светот економија се забави до 7,8% …

Повеќе »

Индекси на прометот во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во мај 2013 година, во однос на мај 2012 година, изнесува 108.7. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во мај 2013, во однос на мај 2012 година, бележи опаѓање од 13.5%, а прометот остварен на странски пазари …

Повеќе »

Словенија гласаше за зголемување на буџетскиот дефицит

Парламентот на Словенија го зголеми буџетскиот дефицит до 4,4% од БДП. Властите гласаа ревидирање на буџетот за 2013 година, a промените се должат на влошување на кризата и потребите на високо задолжениот банкарски систем. Претходниот буџет, одобрен по предлог на конзервативната влада на Јанез Јанша, очекуваше буџетски дефицит од 2,8%. …

Повеќе »

Банката на Јапонија: Економијата заздравува

Банката на Јапонија објави дека економијата на земјата е навлезена во фазата на “умерено закрепнување”. Централната банка на земјата ја даде оваа изјава на крајот од дводневната седница на Советот на главниот национален финансиски регулатор. Терминот “обновување” е употребуван од централната банка за прв пат од јануари 2011 година.

Повеќе »

Трговијата во Кина помала од очекуваното

Извозот на Кина е намален до 3,1% во јуни, во споредба со истиот месец минатата година, пренесува БиБиСи. Очекувањата беа 4%. Увозот се намалил за 0.7% во споредба со 2012 година, што покажува намалување на потрошувачката. Според аналитичарите можно е стапката на раст на втората најголема економија во светот да …

Повеќе »

Fitch со помала прогноза за Русија

Меѓународната агенција за рејтинг Fitch ја ревидира надолу прогнозата за растот на руската економија, пренесе ИТАР-ТАСС. Во однос на проценките за март прогнозата за 2013 година е намалена од 3,2% на 2,2%, а за 2014 година – од 3,7% на 3%. Во 2015 година, според Fitch, растот ќе остане 3%. …

Повеќе »

Ова се најпосетуваните сајтови во светот

10. Bing.com – 4 000 посетители на минута. 9.Twitter.com – 4 700 посетители на минута. Создаден е во март 2006 година од Џек Дорси. Има 200 милиони претплатници во 2013 година. 8. Ebay.com – 4 900 посетители на минута. Компанијата е основана во 1995 година од Пјер Омидар.

Повеќе »