17/01/2018

ЕКОНОМИЈА

ЗПК Пелагонија од субвенции инкасираше двојно повеќе од лани!

pelagonija1

Добивката на ЗПК Пелагонија во2012 во однос на истиот период од минатата година е намалена за 58.59%. Имено во 2012 година за 9-те месеци најголемиот земјоделски комбинат во Македонија оствари добивка од 147.193 илјади денари, додека во 2011 година   за истиот период имаше добивка

Повеќе »

УНЕСКО пред финансиски колапс

unesco bldg at night

Кога во октомври минатата година САД престана да донира финансиски средства во касата на  УНЕСКО, предизвика голем шок. Оттогаш во оваа глобална организација, недостасуваат повеќе од 22 отсто од претходната месечна заработка. До крајот на годината  САД требало да уплати околу 72.000.000 $.Според експертите УНЕСКО овој недостаток и понатаму ќе …

Повеќе »

Фершпед: приходите ни се намалуваат, ама ќарот ни расте!

Zas-z-cisterna

Фершпед АД Скопје оствари позитивен финансиски резултат од 131.270 илјади денари (2,1  милион евра)  кој претставува зголемување од 12% во однос на остварениот финансиски резултат во истиот период од минатата година, кога изнесуваше 117.502 илјади денари. Oстварен е вкупен приход (оперативен и финансиски) во износ од 3.013.870 илјади денари кој …

Повеќе »

Нов шок за Грција, догодина ја чека уште пострашна рецесија

greece-financial-crises

Рецесијата во Грција во наредната година ќе биде полоша од она што претходно се очекуваше, се наведува во нацрт буџетот, кој во средата му беше претставен на грчкиот парламент. Грција, која е притисната со долгови, ќе забележи и поголем буџетски дефицит од она што се прогнозираше пред еден месец. Економските активности …

Повеќе »