ЕКОНОМИЈА

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за првото тримесечје од 2018 година е 0.1 %

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за првото тримесечје од 2018 година е 0.1 %. Во првото тримесечје од 2018 година, најголем пораст е забележан во секторите: Њ, О и П – Уметност, забава и рекреација; Други услужни дејности; Дејности на …

Повеќе »

Каде се зголемени, а каде намелни трошоците на живот

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во мај во однос на претходниот месец, изнесува 101.0, а индексот на цените на мало 100.7. Пораст на индексите на трошоците на животот во мај 2018 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежиот и разладениот …

Повеќе »

ИНФРАСТРУКТУРАТА НА КОРИДОРОТ 8 НЕОПХОДНА ЗА ПОТТИК НА ЕКОНОМСКИОТ РАЗВОЈ НА ДРЖАВАТА

Стари патишта, лоша инфраструктура без железнико поврзување и гасоводна мрежа која е едвај 5 проценти искористена во просек, таква е сликата на Коридорот 8 на влезот од Бугарија кај Деве Баир, на најфрекфентниот граничен премин кон оваа соседна земја. Во таа насока еден од најзначајните приоритетни инвестиции во државата на …

Повеќе »

Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу на министерска конференција во Загреб: “Поттикнување на кохезијата и конкурентноста преку регионална соработка”

Во организација на Министерство за регионален развој и ЕУ фондови на Хрватска, министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу денеска во Загреб учествувa на министерска конференција на тема “Поттикнување на кохезијата и конкурентноста преку регионална соработка”. Хрватската министерка за регионален развој и ЕУ фондови Габријела Жалац, домаќин на конференцијата, истакна дека …

Повеќе »

Еве зошто човекот ја искина книшката од СДСМ на протестот на ВМРО-ДПМНЕ

На последниот протест на ВМРО-ДПМНЕ кој се организираше на втори месецов, еден граѓанин ја искина партиската книшка од СДСМ и се приклучи кон толпата незадоволни граѓани. Лидер го пронајде господинот, во обидот да открие дали се работи за партиски пи-ар на опозицијата или за вистинска приказна.

Повеќе »

Анѓушев: Владата е насочена кон реални економски проекти за објективни и одржливи позитивни резултати

Потпретседателот на Владата на Р.Македонија задолжен за економски прашања Кочо Анѓушев, заедно со министрите за финансии Драган Тевдовски, за транспорт и врски Горан Сугаревски и за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, ги презентираа резултатите од анализите за ефектите од економските политики на Владата на Република Македонија. Анализите се изготвени …

Повеќе »

Царовска се обрати на 107-та конференција на Меѓународната организација на трудот во Женева

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, учествува на 107-та конференција на Меѓународната организација на трудот, која се оддржува во Женева. Овогодинешната тема на конференцијата е ,,Градење на иднина со пристојна работа”. Министерката предводи трипартитна делегација, со претставници на Владата и репрезентативните синдикати ССМ, КСС и организацијата на работодавачи …

Повеќе »

Се огласи Шеќеирнска со убави вести од Охрид: Македонија конечно чекори на вистинскиот пат

Заменик претседателката на СДСМ, Радмила Шекеринска беше меѓу граѓаните на Охрид а се сретна и со поддржувачи на партијата. На средбата со граѓаните се разговараше за мерките од програмата на Владата, за придобивките од приближувањето на Македонија кон ЕУ и НАТО и за повеќе актуелни прашања од интерес на граѓаните. …

Повеќе »

Индексот на цените на угостителските услуги во мај 2018 година, во споредба со април 2018 година, е намален за 0.1 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во мај 2018 година, во споредба со април 2018 година, е намален за 0.1 %. Споредено по групи на услуги, намалување е забележано во групите Храна за 0.1 %, Алкохолни пијалаци за 0.1 % и Безалкохолни пијалаци …

Повеќе »