ЕКОНОМИЈА

Министерот Бектеши учествува на осмото издание на Годишниот инвестициски самит во Дубаи, ОАЕ

Министерот за економија Крешник Бектеши на покана на министерот за економија на Обединетите Арапски Емирати, Султан бин Саед АлМансури од 9 до 11 април учествува на осмото издание на Годишниот инвестициски самит во Дубаи, ОАЕ, кој се одржува под покровителство на Неговото величество Шеик Мохамед Бин Рашид Ал Мактум, потпретседател …

Повеќе »

За што ќе расправа Владата денес на својата редовна 63 седница

На дневниот ред на денешната седница Владата на РМ ќе ја разгледа информација во врска потпишувањето на Меморандумот за разбирање меѓу Министерството за економија на Република Македонија и Министерството за енергетика на Република Бугарија за спојување на ден-однапред пазарите на електрична енергија, соопштуваат од Влада. Една од целите на оваа …

Повеќе »

ДЕЛЕГАЦИЈА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ЌЕ УЧЕСТВУВА НА 21-ОТ ЕВРОАЗИСКИ ЕКОНОМСКИ САМИТ

Делегација на Стопанската комора на Македонија, предводена од претседателот Бранко Азески, на 11 и 12 април 2018 година, ќе земе учество на 21-от Евроазиски економски самит, којшто ќе се одржи во Истанбул, Р. Турција. Евроазискиот економски самит, кој е организиран од страна на Фондацијата за стратешки и општествени истражувања „Мармара …

Повеќе »

Со кого тргува најмногу Република Македонија

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – февруари 2018 година, изнесува 54 222 640 илјади денари и бележи пораст од 23.6 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари – февруари …

Повеќе »

Заев од Штип најави промени и реконструкција на Владата

До крајот на април се очекува да заврши реконструкцијата на Владата, најави од Штип премиерот Зоран Заев. – Разговараме веќе за одредени кадри. Јас почнав разговори со политички партии и со пратеници во самиот Парламент. Верувам дека согласно квалитетот на кадарите ќе бидат и назначени самите луѓе. Заради тоа и …

Повеќе »

Адеми: Македонија 30та членка на НАТО

Едмонд Адеми е министер без ресор во Владата на Република Македонија задолжен за дијаспора. Адеми работел како советник на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во техничката влада на Емил Димитриев од 2016 година, а во 2017 бил назначен на функцијата министер без ресор во владата на Република Македонија. Тој …

Повеќе »

10-та поддршка за странска инвестиција според новата програма за поддршка на економскиот план на Владата на РМ

Владата на денешната седница ја одобри одлуката за определување на периодот на закуп на градежното земјиште во Технолошко индустриската развојна зона Скопје 1 и за висината на закупнината, со нацрт – договор за долготраен закуп на градежно земјиште со Друштво за производство, трговија и услуги БАУМЕР ДООЕЛ Скопје, чија матична …

Повеќе »

Владата ја разгледа и усвои Информацијата во врска со донесување на Национална Стратегија за мали и средни претпријатија (МСП) 2018-2023

Владата на Република Македонија ја разгледа и усвои Информацијата во врска со донесување на Национална Стратегија за мали и средни претпријатија (МСП) 2018-2023, со Предлог-стратегија и акциски план. Стратегијата за МСП дефинира рамка за соработка меѓу чинителите од јавниот и приватниот сектор и граѓанското општество со цел поддршка на развојот …

Повеќе »

Николовски: Со мерките од Програмата за рурален развој, ќе обезбедиме достоинствен живот за граѓаните од сите рурални средини

Со ефикасна искористеност на мерките од Програмата за рурален развој 2018, наменети за општините, ќе се обезбеди квалитетен и достоинствен живот за граѓаните од сите рурални општини, порача министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, на денешната средба со претседателот на ЗЕЛС и градоначалник на Град Скопје, Петре Шилегов, …

Повеќе »