13/12/2017

ЕКОНОМИЈА

Македонија една од најдобро рангираните економии според олеснување на бизнисот

ekonomija

Според најновото издание на извештајот Дуинг Бизнис на Групацијата Светска банка, кој одбележува 15- годишнина од своето постоење, економиите од регионот на Европа и Централна Азија продолжија со активни реформски програми со цел подобрување на нивните бизнис опкружувања, создавање работни места и поттикнување на растот. Објавен денес, Дуинг Бизнис 2018: …

Повеќе »

Се повеќе грчки компании се преселуваат во Бугарија и Кипар

grcka2

Управувани од тешки даноци и огромни придонеси за социјално осигурување, грчките бизниси и хонорарците продолжуваат да ја напуштаат земјата. Двете најзастапени дестинации за грчкиот бизнис се Кипар и Бугарија, при што се движат повеќе грчки компании, пишува грчкиот весник Катимерини. Бројот на грчки претпријатија регистрирани во Кипар минатата година се …

Повеќе »

Индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен бележи опаѓање од 2.6%

industrija1

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во септември 2017 година, во однос на септември 2016 година, изнесува 100.3. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во септември 2017 година, во однос на септември 2016 година, бележи опаѓање од 2.6%, во …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите Капитални производи за 3.1%

industrija3

Индекси на продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар, септември 2017 Според податоците на Државниот завод за статистика, во септември 2017, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.2% на месечно ниво, односно за 0.6% на годишно ниво. Во септември 2017, …

Повеќе »

Инспекторите на Карпош во проверка на правилата за градба на поголемите градилишта

gradeznistvo

По неколкукратни реакции од страна на жители на Општина Карпош, локалната самоуправа почна со контрола на сите поголеми градилишта на нејзина територијата. Станува збор за редовни контроли кои секојдневно ќе ги вршат градежните и комуналните инспектори од Општината на сите поголеми градежни објекти коишто со нивната реализација создаваат проблеми во …

Повеќе »

50 врвни говорници и 400 делегати на Самитот Македонија2025

session 2

Голема заинтересираност меѓу бизнис професионалците за учество на шестиот Самит Македонија2025 на кој се најавени да учествуваат 50 врвни говорници од 25 земји, 400 делегати и 50 акредитирани медиумски претставници. На отворањето на настанот ќе се презентираат успешните економски модели на Сингапур и Ерменија преку излагањата на исклучителните Суан Хианг …

Повеќе »

Владата со неколку опции за недостигот на пари: Поволни странски позајмици во комбинација со зголемување на даноци

vladarm

Владата сериозно ги разгледува опциите кои ѝ стојат на располагање за интервенција во насока на фискална консолидација. Се бара начин како и од каде да се покрие хроничниот недостиг од пари, но и да се санираат наследените дупки од претходната власт. Според информации на Дојче веле, во консултации со експертската …

Повеќе »

Недоволната странска побарувачка со најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството

proizvodstvo

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во септември 2017 година е за 0.1 пероцентен поен повисок во однос на претходниот месец, а во однос на септември 2016 година е зголемен за 1.4 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во септември …

Повеќе »

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар бележи опаѓање од 5.2%, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 7.5%

industrija2

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во август 2017 година, во однос на август 2016 година, изнесува 104.6. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во август 2017, во однос на август 2016 година, бележи опаѓање од 5.2%, а прометот остварен на странски пазари …

Повеќе »