17/10/2017

ЕКОНОМИЈА

Производството кај трајните производи за широка потрошувачка бележи пораст за 73.8%

industrija2

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во октомври 2016 година, во однос на октомври 2015 година, изнесува 96.4. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во октомври 2016 година, во однос на октомври 2015 година, бележи опаѓање од 0.8%, во …

Повеќе »

Во Зимбабве воведоа “сурогат” валута

zimbabve

Сурогатните пари, кои беа наречени “должнички сметки” (bond notes) и еднакви по вредност на американскиот долар, се воведуваат во оптек во Зимбабве. Целта е да се реши проблемот со недостатокот на пари во готово, но пак овој чекор предизвика стравувања дека хиперинфлацијата може да се врати во земјата, после преживеаната …

Повеќе »

Какви се продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар

industrija1

Според податоците на Државниот завод за статистика, во октомври 2016, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски за 0.1% на месечно ниво и за 0.2% на годишно ниво. Во октомври 2016, во споредба со септември 2016, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот …

Повеќе »

Се ветуваат повисоки плати – како до раст?

denari

Подобар животен стандард, повисоки плати и раст на минималната плата. Економските изборни програми испорачаа ветувања за она што е најклучно за граѓаните – зголемување на месечните примања. Но, колку и дали овие пресметки на хартија се остварливи и во реалноста? Минималната плата мора да се зголеми….

Повеќе »

Кои региони во Македонија имаат најголемо учество во БДП-то

bdp

Според податоците на Државниот завод за статистика, најголемо учество во бруто-домашниот производ на Република Македонија, во 2014 година, има Скопскиот регион со 42.8%, додека, пак, најмало учество има Североисточниот регион со 5.0%. Поголем бруто-домашен производ по жител, во споредба со просекот на Република Македонија, имаат Скопскиот регион со индекс 143.6, …

Повеќе »

Во патниот патнички превоз, бројот на превезените патници е намален за 7.9%, во железничкиот превоз за 46.6%

zeleznica

Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2016 година, во однос на истото тримесечје од 2015 година, во патниот патнички превоз, бројот на превезените патници е намален за 7.9%, во железничкиот превоз за 46.6%, во градско-приградскиот превоз е на ниво од претходната година, додека бројот на …

Повеќе »

Шведска ги отстранува даноците за сончевата енергија во 2017 година

soncevipaneli

Шведска е на пат да ги укине даноците за производството на соларна енергија во 2017 година. Одлуката е обид на земјата да премине целосно на енергија од обновливи извори до 2040 година, велат од Владата. Сончевата енергија е доста слабо развиена во скандинавските земји. Соларните капацитети претставуваат помалку од 0,1% …

Повеќе »

Британците ќе можат да живеат во државите од ЕУ

britanija

Стотици илјади Британци кои живеат во странство ќе добијат право да продолжат да живеат во Европа по Brexit, откако повеќето земји-членки на ЕУ дадоа сигнали дека се подготвени за договор за “реципрочните права” со Велика Британија. Само неколку од 27-те земји-членки на ЕУ останува да се согласат за договорот за …

Повеќе »