17/10/2017

ЕКОНОМИЈА

Секој инвеститор во Македонија ќе може да добие помош во висина до 50 отсто од инвестицијата

angusev

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев пред педесетина претставници на израелски и македонски компании на бизнис форум во Ерусалим ги презентираше мерките кои македонската Влада ќе ги преземе за економски развој на државата, соопшти денеска Кабинетот на вицепремиерот. – Мерките кои Владата ќе ги имплементира за економски раст на Република …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Промена на даночен модел – дали и зошто? 

danok

Точно е дека Македонија е земја со длабока економска и социјална нееднаквост меѓу граѓаните, но сепак, за да се посегне по корекции на даночниот модел, односно да се воведе прогресивно оданочување, потребни се длабински анализи за конечните ефекти од овој концепт, пишува Portalb.mk. Дел од економистите сметаат дека опцијата за воведување прогресивен данок, …

Повеќе »

Бројот на работниците во индустријата бележи пораст кај капиталните производи за 11.8%

industrija2

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во јули 2017 година, во однос на јули 2016 година, изнесува 102.6. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во јули 2017 година, во однос на јули 2016 година, бележи пораст од 0.3%, …

Повеќе »

Индексот на индустриското производство во јули 2017 година, во однос на јули 2016 година, изнесува 97.8

industrija1

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во јули 2017 година, во однос на јули 2016 година, изнесува 97.8. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во јули 2017 година, во однос на јули 2016 година, бележи опаѓање од 3.4%, во …

Повеќе »

60 милиони денари за поддршка на домашен туризам и за работници со ниски приходи

vladaeko

Министерот за економија Крешник Бектеши – Факја Зиртаре одржа прес конференција на којашто ја промовираше новата мерка, 60 милиони денари за поддршка на домашен туризам и за работници со ниски приходи. Министерот потенцираше дека со оваа мерка, на работниците со примања до 22.000 денари, ќе им се овозможи да искористат годишен одмор, …

Повеќе »

Индустриската зона Прилеп 1 ќе обезбеди над 1.500 вработувања

vrabotuvanjezonapp

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски беше во посета на Прилеп. За посетата на индустриската зона Прилеп 1, Груевски информираше на социјалната мрежа Фејсбук. -Ја посетив индустриската зона Прилеп 1 (Металец) во Прилеп. Вкупно продадени се 21 парцела, од кои 19 веќе имаат одобрение за градба, а од нив 5 фабрики …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски за 1.0% на месечно ниво, а повисоки за 0.4% на годишно ниво

industrija2

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јули 2017, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски за 1.0% на месечно ниво, а повисоки за 0.4% на годишно ниво. Во јули 2017, во споредба со јуни 2017, продажните цени на производителите на индустриски производи на …

Повеќе »

Министерот Николовски ќе учествува на Форумот за агро-трговија и економска соработка во Словенија

nikolovski

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, од денеска  до 26-ти август, ќе учествува на 12-иот  „Форум за агро-трговија и економска соработка помеѓу земјите од Централна и Источна Европа и НР Кина“, што годинава се одржува во Брдо кај Крањ, Словенија.  Форумот е во рамки на 55-тото издание на …

Повеќе »

Еве колку изнесува просечната плата во Македонија

denari

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јуни 2017 година, во однос на јуни 2016 година, изнесува 102.8. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Уметност, забава и рекреација (20.0%), Стручни, …

Повеќе »