ЕКОНОМИЈА

Што ќе донесе 2018та за бизнисот и за граѓаните?

biznis

Домаќинско тршење на државните пари, внимателно менаџирање со јавниот долг, поголемо кредитирање на компаниите, ослободување на бизнисот од притисокот на политиката, спроведување на законите без селективен пристап. Ова се само дел од проритетите, што според економистите треба да бидат не само на економската туку и на политичката агенда за да …

Повеќе »

Каде во трговијата на мало има зголемување, а каде намалување на прометот

trgovija4

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во ноември 2017 година, во споредба со ноември 2016 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групите: Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 5.8%, а реално за 3.5%) и …

Повеќе »

Во ноември 2017, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски за 0.2% на месечно ниво

industrija2

Според податоците на Државниот завод за статистика, во ноември 2017, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски за 0.2% на месечно ниво, а повисоки за 1.6% на годишно ниво. Во ноември 2017, во споредба со октомври 2017, продажните цени на производителите на индустриски производи на …

Повеќе »

Интервју со Бранко Азески, Претседател на Стопанската комора на Македонија: Македонската економија денес и утре

brankoazeski

Само со брзи и длабоки реформи Македонија ќе успее на патот кон одржлив раст и развој. Немаме време за реформи кои ќе ни покажат дека треба да правиме реформи. 1. КАКО ЈА ДЕФИНИРАТЕ МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА ДЕНЕС, ЗОШТО ПОСЛЕ ТОЛКУ ГОДИНИ ТРАНЗИЦИЈА НЕ УСПЕАВМЕ ДА ОБЕЗБЕДИМЕ ОДРЖЛИВ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ? -Македонската економија …

Повеќе »

Колкaва е сиромаштијата во Република Македонија

siromastija

Сиромаштијата е недостиг на неопходни производи како храна, облека, живеалиште и здрава вода за пиење, што резултира со низок животен стандард. Сиромаштијата подразбира како состојба кога основните потреби се поголеми од можностите за нивно задоволување. Врз основа на податоците од Анкетата за приходи и услови за живеење, која се спроведува …

Повеќе »

Владата укина давачка: Еве од какво плаќање ќе бидат ослободени граѓаните

denari

Владата на Република Македонија ја информира јавноста дека домаќинствата кои се исклучени од централното греење во град Скопје, во наредната 2018 година ќе бидат ослободени од плаќање на паушалот кој во моментов го исплаќаат. Проблемот со кој се соочуваат граѓаните, владата предвиде да го реши во рамките на новиот предлог …

Повеќе »

Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии МАСИТ ја обедини ИКТ заедницата во хуманитарен проект: донација вредна милион насмевки

IMG_0454

Традиционално на истекот на секоја година Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии МАСИТ ја организира најдобрата забава за ИКТ заедницата на која покрај добрата журка, се случува вмрежување на лидерите во индустријата во еден неформален и опуштен амбиент. Оваа година во концептот на забавата МАСИТ воведе ,,добра” иновација која …

Повеќе »

НБРМ го разгледа извештајот за ризиците во банкарскиот систем во третиот квартал од 2017 година

nbrm

Советот на Народната банка денес ја одржа својата петнаесетта седница на која беше разгледан Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во третиот квартал од 2017 година, при што беше констатирано дека и во третото тримесечје од годинава се одржаа стабилноста и отпорноста на банкарскиот систем, што се темели пред сѐ …

Повеќе »

Германската компанија Кеслер ќе произведува електромотори во Македонија

kesler

Директорот на ДТИРЗ Александар Младеновски денеска во просториите на Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони, потпиша договор за реализација на инвестицијата на германската компанија Кеслер во ТИРЗ „Скопје 1”. Согласно договорот компанијата добива на користење градежно земјиште со површина од 1,3 хектари, а според најавите од компанијата предвидена е изградба …

Повеќе »