23/06/2017

ФИНАНСИИ

triglav

Андреј Андољшак избран за заменик претседател на Надзорниот одбор на Заваровалница Триглав

По стапувањето на сила на мандатот на петте членови на Надзорниот одбор на Заваровалница Триглав, како претставници на акционерите, тој орган на 21.06.2017 по прв пат одржа состанок во новиот состав. На овој состанок членовите го назначија Андреј Андољшак за заменик претседател на Надзорниот одбор на друштвото, а ги одредија …

Повеќе »
carovska

Ќе се зголеми социјалната помош, а пензиите два пати годишно ќе се усогласуваат со трошоците за живот

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, на средба во општинската организација на СДСМ во Центар, порача дека СДСМ како чинител на власта ќе најде начин да ги направи пензиите одржливи, како и двапати годишно тие да се усогласуваат со трошоците за живот. „Во 2018 година најрано ќе се …

Повеќе »
nevrabotenost

Вкупниот број на полнолетни корисници на социјална заштита во 2016 година изнесува 42 549

Според податоци на Државниот завод за статистика (МАКСТАТ), вкупниот број на малолетни корисници на социјална заштита во 2016 година изнесува 15 473, додека вкупниот број на полнолетни корисници на социјална заштита во 2016 година изнесува 42 549. Од вкупните права на социјална заштита кај малолетните корисници, најголемо учество имаат услугите …

Повеќе »
pari4

Се намалува казнената камата за граѓаните и фирмите

Од јули граѓаните ќе плаќаат пониски казнени камати за неплатените сметки за комуналии како и за задоцнетото плаќање на ратите за денарските кредити. Освен износот во сметките за потрошената струја, вода парно, многу често се случува да имаат и насобран долг од затезна камата. Првиот ден од доцнењето на кредитот …

Повеќе »
zzemjodelci

МЗШВ: Ќе бидат превземени сите неопходни мерки за непречен откуп, дистрибуција и заштита на домашното производство

Министерството ги следи состојбите на терен, бербата, откупот  и пласманот на земјоделските производите. Ќе бидат превземени сите неопходни мерки за непречен откуп, дистрибуција и  заштита на домашното производство. Тим од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство денови оствари средба со производителите, откупувачите од земјата и странство, независни земјоделски синдикати и …

Повеќе »
zemjodelstvo

Индексот на цените во земјоделството во мај 2017 година, во однос на истиот месец лани, кај инпутот е зголемен за 0.9%, а кај аутпутот се бележи намалување од 0.9%

Според податоците на Државниот завод за статистика (МАКСТАТ), индексот на цените во земјоделството во мај 2017 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 0.9%, а кај аутпутот се бележи намалување од 0.9%. Во мај 2017 година, во споредба со мај 2016 година, индексот …

Повеќе »
francijacigari

Од денес ново поскапување: Поскапеа цигарите

Поскапеа цигарите од брендот Вест Компакт и бреднот Роден. Тие од денес во продавниците се продаваат за 5 денари поскапо за една кутија. Продавачите во супермаркетите велат дека добиле најава дека во текот на утрешниот ден се очекува уште еден бран поскапувања на останатите брендови. На 1 јули ќе се …

Повеќе »
alagosovski

Еве колку пари троши за струја „Музејот на ВМРО“

Новиот министер за култура Роберт Алаѓозовски во дебатата во емисијата „Отворено 24“ истакна дека ќе направат ревизија на проектот Скопје 2014, кој веќе неколку години е мета на негативни реакции од јавноста. – Во буџетот нема пари за било каква интервенција за Скопје 2014. Ние ќе ги преиспитаме и повторно …

Повеќе »
gradeznistvo

Издадени се 259 одобренија за градење што е за 13.6% повеќе во однос на истиот месец лани

Според податоците на Државниот завод за статистика, во април 2017 се издадени 259 одобренија за градење што е за 13.6% повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3 585 751 илјади денари што е за 18.8% повеќе во …

Повеќе »