ФИНАНСИИ

АНАЛИЗА: Голем Буџет, големи амбиции – детали за капиталните расходи !

За патна и железничка инфраструктура догодина планирано е да се потрошат 84,5 милиони евра.  За технолошко – индустриските зони  од новата буџетска каса резервирани се нешто над 10 милиони евра, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Во стартешкиот проект “гасификација”  во 2019 година треба да се инвестираат  25,4 милиони евра.  “Порталб” со детали од …

Повеќе »

Cashback World и РК Вардар ја продолжуваат успешната заедничка соработка

Меѓународната куповна заедница – Cashback World и ракометниот клуб „Вардар“ продолжуваат со градењето на успешната приказна со повеќекратни придобивки за сите. Продолжувањето на ова партнерство претставува логичен редослед за двата бренда, имајќи ги предвид бројните позитивни искуства во текот на изминатиот период. Cashback програмата за лојалност, специјално подготвена за фановите …

Повеќе »

Веб-апликација за Граѓанскиот буџет 2019

Веб-апликацијата за „Граѓански буџет“, (budget.finance.gov.mk) е достапна на македонски, албански и англиски јазик. На овој начин, Буџетот на РМ сакаме да го поедноставиме и доближиме до граѓаните. Во веб-апликацијата прикажани се приходите и расходите на буџетот. Исто така апликацијата има и објаснувања што претставуваат одделните ставки, што ја прави лесна …

Повеќе »

Започна откупот на тутунот, годинава поголем број на склучени договори и издадени евидентни листови

Денеска започна откупот на тутунот од реколтата 2018 година. Според базата на податоци на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, до денеска се отворени 195 откупни пунктови на кои што тутунарите можат да го предаваат тутунот. Државниот инспекторат за земјоделство ги направи сите проверки на пунктовите. Во годинешната реколта се …

Повеќе »

Градот Скопје ќе сади 3.500 листопадни садници

Градот Скопје денеска ја почна големата есенска акција за зазеленување на градот во чии рамки ќе бидат засадени 3.500 висококвалитетни листопадни садници на повеќе локации во сите скопски општини. Оваа есен приоритет е обновување на сите постојни дрвореди во градот и подигање нови во Ѓорче Петров и на Бит-пазар. Во …

Повеќе »

Почеток на новата дигитална ера на царината

На 16 ноември 2018 година, Царинската управа го прифати Новиот систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД) кој ќе ја замени досегашната АСИКУДА, истиот беше подготвуван во изминатите 5 години и претставува почеток на Дигиталната ера на Царинската управа. Новиот Систем има за цел да ги замени …

Повеќе »

Општина Аеродром субвенционира печки на пелети

Денеска Општина Аеродром објави јавен повик за надоместување на дел од трошоците за набавка на печки на пелети за граѓаните на нејзината територија. Целта на овој пилот-проект е да се премине кон еколошки систем на загревање со стимулирање на жителите на Аеродром, поточно домаќинствата, да користат почист огревен материјал и …

Повеќе »

Објавен повик за учество на тендер за изработка на Физибилити студии за консолидација на земјоделското земјиште

Во рамки на проектот финансиран од Европската Унија “Воведување на национална програма за консолидација на земјиште” (МАИНЛАНД) кој го спроведува Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите Нации (ФАО) заедно со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, објавен е Повик за учество на тендер за консултантски услуги за изработка на …

Повеќе »

Министерот за финансии Тевдовски: Економскиот раст од 3,2% предвиден во Буџетот за 2019 ќе го движат личната потрошувачка, извозот и инвестициите

Во продолжение ви го пренесуваме обраќањето на министерот Тевдовски во целост: Буџетот е документ кој ги одредува Владините политики за 2019 година. Во него се вклучени промени кои значат социјалната сигурност, праведност и економскиот развој. Се грижиме за подобрување на животниот стандард на граѓаните. Предвидени се инвестиции во човечкиот капитал, …

Повеќе »