17/01/2018

ФИНАНСИИ

island

Исланд е најскапиот пазар на недвижнини

Исланд останува најбрзо растечкиот пазар на недвижнини во светот, иако стапката на раст на цените малку се забави во третиот квартал од 2018 година. Ова ги покажува податоците на Global Property Guide. За јули-септември 2017 година цените на куќите во Исланд се зголемиле за 20,4% во споредба со истиот период …

Повеќе »
suzan

После осум години, таа веќе има заработено 33 милиони долари! (Видео + фото)

Сузан Бојл за прв пат се претстави на својата публика кога имаше 47 години. Сега осум години подоцна, таа има заработено 33 милиони долари преку нејзиниот моќен глас и изведби. Таа стана инспирација и пример дека годините и изгледот сепак не се важни кога постои талент и силна волја. Сузан Бојл …

Повеќе »
ujp

Од 1 јануари УЈП воведува нова процедура за персоналниот данок на доход

Со Законот за изменување и дополнување на Законот за персоналниот данок на доход од 1 јануари 2018 година се воведува нова процедура за пресметување и плаќање на обврските за персонален данок на доход, односно пресметувањето на данокот ќе се врши со поднесување на Електронска пресметка за приход и данок (е-ППД) …

Повеќе »
прес - бу_ет за 2018

Градоначалникот Петре Шилегов денеска ги презентираше најзначајните проекти на коишто ќе работи Градот Скопје во 2018 година

Градоначалникот Петре Шилегов денеска ги презентираше најзначајните проекти на коишто ќе работи Градот Скопје во 2018 година, а се предвидени во Буџетот на градот за наредната година. За наредната 2018 година, вкупниот буџет на Град Скопје е проценет на 6,2 милијарди денари, односно е за 10% помал од буџетот за …

Повеќе »
tutun

Веќе десет дена трае откупот на жолтото злато: Најавени повисоки субвенции

Веќе десет дена трае откупот на жолтото злато. Големите откупувачи велат дека ќе ги преземат сите количества. Тутунарите бараат реални цени. Премиерот Заев и министерот за земјоделство Николовски во посета на откупниот пункт во Прилеп. Најавени повисоки субвенции… Тутунот е квалитетен и постигнуваме добра цена, велат тутунарите кои на вагите …

Повеќе »
nbrm

НБРМ издаде и пушти нови ковани пари

Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека се издадени и се пуштени во оптек кованите пари за колекционерски цели „Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија“, „Тркало на среќата“, „Јарец“ и „Водолија“ од серијата „Хороскопски знаци“ („Службен весник на Република Македонија“ бр. 138/17, 152/17 и 167/17). Кованата пара …

Повеќе »
teteks

ТЕТЕКС АД Тетово вчера ја реализира исплатата на дивиденда

ТЕТЕКС АД Тетово на 26.12.2017 година ја реализира исплатата на дивидендата согласно одлуката за дивиденда и дивиденден календар од 27.11.2017 година. Право на исплата на дивиденда за 2016 година имаат сите акционери на ТЕТЕКС АД Тетово кои се евидентирани во акционерската книга на ден 15.12.2017 година. Исплатата на дивидендата на …

Повеќе »
penzioner

Листа на десет македонски пензионери кои заработуваат милиони

Податоците на УЈП покажуваат дека за 2016 година 439.000 граѓани поднеле годишна даночна пријава, при што заедно пријавиле вкупни бруто-приходи од околу 2,8 милијарди евра, а платиле персонален данок во висина од над 162,6 милиони евра. Највисока заработувачка за минатата година пријавиле пензионери од Струмица и од Скопје, кои освен …

Повеќе »
gorivo

Поскапе бензинот и дизелот во Македонија

Нафтените деривати поскапеа за половина денар по литар, одлучи вчера Регулаторната комисија за енергетика. Според последната одлука, малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 66,50 ден/лит, малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 68,00 ден/лит, додека малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 55,00 ден/лит. Ова е последна корекција на цената во …

Повеќе »