ФИНАНСИИ

Трајковски: Што е чудно да се живее онака како што живее секој нормален човек во 21-от век?

Добриот, лошиот и грдиот Со оглед на тоа што цело време наликуваме на вестерн филм овој би бил најсоодветниот наслов. За разлика од филмот кај нас има два лика кои повремено ја менуваат улогата, одреден период едниот е добриот, а другиот лошиот па обратно, а времетраењето зависи од тоа кој …

Повеќе »

Започнува исплатата за штетите од 2017

Од денеска започна исплатата на обештетувањата од временските непогоди што се случија во 2017 година. Денеска, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, исплати близу 85 милиони денари по основ на  обештетувања за 2.355 земјоделци во Ресен, како регион каде што имаше најголеми штети. Исплатата ќе продолжи континуирано …

Повеќе »

Тевдовски на Eurofi: Визија за интеграција на пазарите за капитал во регионот

Министерот за финансии Драган Тевдовски ја сподели визијата за интегриран пазар на капитал во регонот, во своето обраќање како панелист на EuroFi 2018. На конференцијата министерот беше дел од панелот “Развивање на регионален финансиски пазар за Југоисточна Европа”. Во насока на реализирање на визијата за интегриран пазар на капитал е …

Повеќе »

Министерот Бектеши потпиша договор за детални геолошки истражувања со компанија „Волостоне“ – Скопје, вреден 7,3 милиони евра

„Денеска ми е посебна чест овде, во Долнени, да ја претставам инвестицијата на македонско-турската компанија ‘Волостоне’ – Скопје, која по спроведен Јавен повик за детални геолошки истражувања на електронска аукција понуди највисок износ на средства, и тоа 448.570.000 денари или 7,3 милиони евра, после што Владата на Република Македонија донесе …

Повеќе »

За првпат издадена 30-годишна државна обврзница на македонскиот пазар на капитал

Денес за првпат на македонскиот пазар на капитал е издадена државна обврзница со време на достасување од 30 години. Ова е сигнал за довербата на инвеститорите во македонската економија, бидејќи зголемената рочност, односно време за враќање на средствата, укажува на зголемена доверба. Големата доверба се покажа и преку двојно поголемата …

Повеќе »

Која ќе биде динамиката на исплата на субвенции за земјоделството

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој исплати 104,7 милиони денари субвенции за грозје. Конкретно, исплатата е за дополнителната субвенција од два денари за килограм грозје предадено во домашни винарски визби. Мерката беше донесена лани со измени на Програмата за финансиска поддршка во земјоделството 2017, со цел да …

Повеќе »

Се промени просечната месечна исплатена нето-плата по вработен: Еве кои професии земаа поголема плата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2018 година, во однос на февруари 2017 година, изнесува 103.6. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Рударство и вадење на камен (14.5 …

Повеќе »

Обезбедени 15 милиони евра преку ИПА 2019 за финансирање во секторот земјоделство

Денеска во Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство се одржа редовниот работен состанок на Секторската работна група во која што членуваат претставници од МЗШВ, од Делегацијата на ЕУ, од надлежните институции во секторот земјоделство, странски  донатори и невладини организации. На состанокот се разгледаа тековните проекти финансирани од Инструментот за  претпристапна помош …

Повеќе »

Коста Митровски е новиот претседател на МАКЕДОНСКАТА БАНКАРСКА АСОЦИЈАЦИЈА

На 20 април 2018 година во Скопје се одржа Основачко собрание на Здружение за остварување на заеднички интереси на банките и унапредување на нивното работење, МАКЕДОНСКА БАНКАРСКА АСОЦИЈАЦИЈА.  Здружението на банкарството, делувајќи како стручен облик на организирање и работење во рамките на Стопанската комора на Македонија,  во досегашниот период оствари …

Повеќе »