ФИНАНСИИ

parizemjodelstvo

Земјоделците ќе добијат 30 отсто повисоки субвенции за пренамена на култура

Дополнителни субвенции ќе можат да добиваат земјоделците кои имаат производство на жита и кои сакаат да ја променат културата во градинарство на отворено, во пластеници и во овоштарници и лозја. Право на овие пари имаат земјоделските стопанства кои освен пченица или друг вид на жита, одгледуваат и градинарски, овошни и …

Повеќе »
mirceski

Владата ја отпочна постапката за продажба на мерцедесот

Службата за општи и заеднички работи при Владата на Република Македонија, со Одлуката за продажба на движна ствар, донесена на 54-та седница на Владата на Република Македонија, беше задолжена да спроведе постапка за продажба на патничко моторно возило Mercedes-benz S 600, сопственост на Службата. Целокупната постапка се води согласно одредбите …

Повеќе »
Atlantic_Grupa_logo

Атлантик Група во 2017 година ги надмина плановите за раст на профитабилноста

Компанијата порасна на речиси сите главни пазари и бизнис области со историски рекордни приходи во Стратешките дистрибутивни области Хрватска и Словенија Загреб, 28 февруари 2018 година – Атлантик Група оствари вкупни приходи од продажба од 711 милиони евра во 2017 година, што претставува зголемување од 3,9 проценти во однос на …

Повеќе »
OKTA 2

Финансиски резултати за 4-ти квартал од 2017/ Фискална година 2017

Висока профитабилност остварена со зголемена продажба и континуирано оптимизирање на трошоците    4 квартал 2017 4 квартал 2016 % разлика (во милиони денари) 12M 2017 12M 2016 % разлика 6,425 5,509 17% Приходи од продажба 23,100 19,032 21% 336 305 10% Бруто маржа 1,161 1,290 -10% 262 222 18%  Оперативни …

Повеќе »
stecajci

Владата го донесе Предлог законот за изменување и дополнување на законот за стечајните работници

Владата на вчерашната седница го донесе и Предлог законот за изменување и дополнување на законот за стечајните работници односно за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизацијата на претпријатијата со доминантна сопственост на државата. Со него се уредуваат условите за стекнување и начинот на користење на право на материјално обезбедување …

Повеќе »
sarplaninec2

За домашниот шарпланинец по 3000 денари по куче

Програмата за поддршка на земјоделството и оваа година дополнителни субвенции од 2.000 денари ќе се добиваат за говедата од домашната расата Буша. Плус 550 денари ќе се добиваат и за овците од расата Праменка и козите од расата Балканска. Корисници на оваа мерка се земјоделски стопанства кои одгледуваат овци и …

Повеќе »
denari

Кои сектори забележуваат зголемување на платите

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2017 година, во однос на декември 2016 година, изнесува 101.7. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Други услужни дејности (9.8%), Преработувачка индустрија …

Повеќе »
ujpsanja

УЈП СО ДОПОЛНИТЕЛНИ ШАЛТЕРИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ГОДИШНА ДАНОЧНА ПРИЈАВА

Со цел доближување на услугите до даночните обврзници и избегнување на метежите, покрај шалтерите лоцирани во сутеренот во Регионалната дирекција Скопје (ул. 11 Октомври број 27 / спроти Даре Џамбаз), Управата за јавни приходи отвори и дополнителни шалтери за поднесување на Годишна даночна пријава лоцирани: на приземјето на Дирекцијата за …

Повеќе »
DSC_0679

Новиот закон за јавни набавки ќе ја подобри транспарентноста и ќе го унапреди квалитетот на набавките

Новиот Закон за јавни набавки ќе го подобри квалитетот на набавките, ќе ја зајакне транспарентноста и контролата на постапките, а во исто време ќе ги направи поедноставни и полесни за имплементација. Бизнис заедницата, денеска на јавна дебата која се одржа во Струга, го поздрави новиот закон за јавни набавки во кој …

Повеќе »