ФИНАНСИИ

Се намалуваат цените на горивата

Малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се намалуваат во просек за 1,21%, информираат од Регулаторната комисија за енергетика. Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се зголемува за 0,50 ден/лит во однос на цената утврдена со Одлуката од 22.01.2018 година и со тоа цената на ЕУРОСУПЕР …

Повеќе »

Принцот на Лихтенштајн планира да инвестира во криптовалута

Крунисаниот принц на Лихтенштајн Алоис фон Лихтенштајн пред CNBC изјавил дека криптовалутите како bitcoin можат да бидат еден од начините кои ќе му помогнат на неговото семејство да го одржи своето богатство. “Особено оваа нова дигитална економија е нешто со кое можеме да гледаме кон иднината”, коментираше принцот Алоис во …

Повеќе »

ГРАД СКОПЈЕ СО ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА НА 212 ПРОЕКТИ ВО ОБЛАСТА НА КУЛТУРАТА

Град Скопје ги објави добитниците на Конкурсот за финансирање манифестации, проекти и творештво на други корисници и чинители преку кои се остварува локалниот интерес во културата. На конкурсот што беше распишан на 28.11.2017 год. пристигнаа 430 комплетни апликации. Пристигнатите апликации беа оценети од шест стручни комисии, составени од претставници на …

Повеќе »

Дојче банк работи на загуба трета година по ред

Deutsche bank излезе во загуба во последниот квартал на 2017 година, обвинувајќи ја големата даночна реформа во САД. Најголемиот кредитор на Германија Deutsche bank во петокот објави дека во четвртиот квартал од минатата година забележала нето загуба од € 2,18 милијарди наспроти загубата за € 1,89 милијарди во истиот период …

Повеќе »

МФ: Пад на државниот и јавниот долг во 2017 година, прв од 2009 година

Министерството за финансии денеска ги објави податоците за државен и јавен долг заклучно со декември 2017 година. На крајот од 2017 година државниот долг изнесува 38,7% од Бруто домашниот производ (БДП), додека јавниот долг изнесува 46,7% од БДП. Споредено со крајот на 2016 година, државниот долг е понизок за 1 …

Повеќе »

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ШИЛЕГОВ НЕ ДОЗВОЛИ ПОКАЧУВАЊЕ НА ЦЕНАТА НА ВОДАТА ВО СКОПЈЕ

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, на денешната петта седница на Советот на Град Скопје, ги повлече од дневен ред предлог-одлуките со кои беше предвидена промена на цената на водата во Скопје. Станува збор за три точки, поточно Предлог-Одлуката за давање согласност на Одлуката за утврдување тарифа за снабдување со вода …

Повеќе »

Најавени конкретни инвестиции: Се продлабочува соработката помеѓу Гостивар и Акхисар (Турција)

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, придружуван од раководителот на Канцеларијата за локален економски развој, Бесим Догани, бизнисменoт Хајбер Таравари и координаторoт на посетата Гзим Хаџи Ејупи, при престојот во Република Турција ја посетија општината Акхисар. Делегацијата од Општина Гостивар се сретна со градоначланикот на Акхисар, Салих Хизли, неговите помошнци Латиф …

Повеќе »

Министерството за финансии направи 12 клучни промени со кои е подобрена транспарентноста

Министерството за финансии денеска со свој претставник учествуваше на презентирањето на Извештајот на ЦЕА за финансиска транспарентност според податоци собрани до 31.12.2016. Од јуни 2017 до денеска, министерството за финансии направи 12 клучни промени за подобрување на транспаретноста со кои се објавени податоци кои дотогаш не биле достапни за јавноста: 

Повеќе »

СРЕДСТВАТА НА КЛИЕНТИТЕ ВО ИЛИРИКА СО КОНТИНУИРАН ПОРАСТ

ИЛИРИКА – НАЈДОБАР ИНВЕСТИЦИСКИ ФОНД ВО 2017 ГОДИНА Илирика Југоисточна Европа, со нето добивка од 16,4% во 2017 година, втора година по ред е убедливо најпрофитабилен инвестициски фонд во Македонија.  Обемот на средства во фондовите на Илирика во 2017 година бележат континуиран пораст, а особено динамичен раст има услугата Индивидуално управување со портфолио за …

Повеќе »