17/01/2018

ФИНАНСИИ

peleti

Општина Центар ќе субвенционира печки за пелети

Денес, среда (20.12.2017), Советот на општина Центар ќе продолжи со расправата и ќе гласа за нацрт програмите за работа на општината за 2018-та година. Општина Центар и градоначалникот, Саша Богдановиќ, во духот на транспарентно и отчетно работење, програмите ги стави на увид на јавноста и граѓаните и невладините организации имаат …

Повеќе »
stopanskabankbitola

,,Global Banking & Finance’’ на Стопанска Банка АД Битола по трет пат и ги додели наградите за најдобра банка за работа со физички лица и најдобра банка за работа со правни лица за 2017 година

Светски познатиот, реномиран финансиски магазин ,,Global Banking & Finance’’ на Стопанска Банка АД Битола по трет пат и ги додели наградите за најдобра банка за работа со физички лица и најдобра банка за работа со правни лица за 2017 година. ,,Global Banking & Finance’’ секоја година доделува престижни награди на …

Повеќе »
eu2

72,3 милиони евра за поддршка на Македонија од ЕУ

ЕУ додели 72,3 милиони евра помош на Република Македонија кои ќе бидат наменети за поддршка на демократијата и владеењето и зајакнување на економскиот развој и раст на земјата, соопштија од Делегација на ЕУ во Скопје. Се работи за две програми финансирани од ЕУ. Европската комисија на 29 ноември годинава усвои …

Повеќе »
gradskopje2

Советот на град Скопје ќе усвојува трипати поголем буџет за животната средина во 2018 година

Советот на град Скопје во вторник (19.12.2018 година) ќе одржи седница на која треба да го усвои буџетот на Град Скопје за 2018-та година. Во предлог-буџетот се предвидени многу повеќе средства за животна средина споредено со ребалансот на буџетот од 2017-та година, предложен од претходното градско раководство. Според новиот буџет …

Повеќе »
zemjodelci

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 2.6%, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.4%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во ноември 2017 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.6%, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.4%. Во ноември 2017 година, во споредба со ноември 2016 година, индексот на …

Повеќе »
fed

САД: Банката на федерални резерви предвидува умерен раст

Федералните резерви на САД предвидуваат “умерен раст” на економијата како резултат на иницираната даночната реформа од претседателот Доналд Трамп, која е и најголемата за последните 30 години. Ова го соопшти претседателот на Управниот одбор на банката на федерални резерви Џенет Јелен. “Даночниот план има тенденција да обезбеди умерен раст на БДП …

Повеќе »
25360621_10214312655443896_2146952371_n

Околу 65 илјади земјоделци ќе бидат ослободени од товарот на персоналниот данок

Ви пренесуваме интегрален дел од соопштението на Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски : Интересот на земјоделците е врвен приоритет на Владата и на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Секој наш чекор, секоја наша мерка, е во насока на придобивка за земјоделците и нивната заштита. Затоа денеска, …

Повеќе »
25151978_2075243429363852_4479782424252007537_n

Министерот Николовски и DGAgri согласни- итно зајакнување на капацитетите на Платежната агенцијата

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, имаше работен состанок со првите луѓе на Генералниот директорат за земјоделство и рурален развој на ЕУ (DGAgri). На средбата од страна на DGAgri присуствуваа Лиам Бреслин, Ана Новак и Зиго Рутковски, како и директорот на македонската Платежна агенција, Николче Бабовски. Од DGAgri …

Повеќе »
Budzetski forum 2 (3)

ЛЕД осветлување, нов изглед на Тасино Чешмиче и ИТ систем за поздрава животна средина – приоритети на центарци

Реконструкција и модернизација на јавното осветлување со воведување на ЛЕД технологија,изградба на водовод, на атмосферска и на фекална канализација и реконструкција на коловози и тротоари во градска четврт Тасино Чешмиче и изработка на централен ИТ систем за поддршка на поздрава животна средина и намалување на загадувањето. Ова се приоритетите кои …

Повеќе »