ФИНАНСИИ

Златко Марин потпиша Меморандумот за соработка со Институтот за европски образовни, социо-културни и економски политики „Европа за тебе“ Скопје

Градоначалникот на Општина Аеродром, Златко Марин, потпиша Меморандумот за соработка со Институтот за европски образовни, социо-културни и економски политики „Европа за тебе“ Скопје. Целта е спроведување конкретни проектни активности, истражувања, креирање, развој и промоција на европски образовни, социо-културни и економски политики со што ќе се унапреди образовниот, економскиот, културниот и …

Повеќе »

Градоначалничката на општина Битола оствари средба со г-ѓа Гречен Биркл

Градоначалничката на општина Битола, г-ѓа Наташа Петровска, денес оствари средба со г-ѓа Гречен Биркл, заменик помошник администратор на Агенцијата за меѓународен развој на САД (УСАИД) за Европа и Евроазија, во рамки на нејзината посета на Македонија од 16 – 23 мај 2018 година. На средбата учествуваа и претставници од канцеларијата …

Повеќе »

НБРМ ја објави публикацијата „Паметно управување со парите – водич за личните финансии”

Народната банка на Република Македонија ја информира јавноста дека ја објави публикацијата „Паметно управување со парите – водич за личните финансии”. Овој водич е наменет за пошироката јавност, со цел на едноставен начин да ѝ ги доближи основните концепти и поими од областа на управувањето со личните финансии.  При неговата подготовка се …

Повеќе »

Започна исплатата на субвенциите за тутунот од реколтата 2017, денеска исплатени 22 милиони евра

Денеска започна исплатата на субвенциите за тутунот од реколатата 2017. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска исплати субвенции за 20.880 тутунари во вкупна вредност од 22 милиони евра, односно околу 80% вкупниот очекуван износ за авторизација. Во следните неколку денови, веднаш по извршените контроли, ќе се …

Повеќе »

Народната банка на Република Македонија беше домаќин на претставници на Хрватската народна банка

Во периодот 14-15 мај 2018 година Народната банка на Република Македонија беше домаќин на претставници на Хрватската народна банка. Одржаните работни средби се дел од веќе воспоставената плодна билатерална соработка помеѓу двете централни банки, овојпат со фокус на истражувачката дејност и економското моделирање. Во рамки на средбите беа загатнати повеќе …

Повеќе »

Индексот на цените во земјоделството кај аутпутот бележи зголемување од 13.3 %.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во април 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 3.2 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 13.3 %. Во април 2018 година, во споредба со април 2017 година, индексот на …

Повеќе »

ФЕС: Еднаквоста е важна

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, заедно со Сергеј Станишев, претседател на Партијата на европски социјалисти беше говорник на конференцијата „Еднаквоста е важна“ во организација на фондацијата “Фридрих Еберт“ (ФЕС). Настанот претходи на Самитот ЕУ- Западен Балкан во Софија. Централна тема на настанот беше анализата „Нееднакви можности и нефер резултати – …

Повеќе »

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМИ ЗА СОРАБОТКА СО РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТАР ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА ЗА ЦЕНТРАЛНА И ИСТОЧНА ЕВРОПА – КАНЦЕЛАРИЈА ВО МАКЕДОНИЈА (REC COM)

Царинската управа денес, 16 ноември 2018 година, потпиша Меморандуми за соработка со Регионален центар за животна средина за Централна и Источна Европа – Канцеларија во Македонија (REC COM).  Целта на овој Меморандум за соработка е да се воспостави соработка помеѓу Царинската управа на Република Македонија и REC COM кон развивање …

Повеќе »

Утре започнува исплатата на субвенциите за тутунот по убедливо највисока просечна цена

Во четврток, оваа недела, ќе започне исплатата на субвенциите за тутунот од реколатата 2017 –та. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, во моментов ги подготвува решенијата за исплата по што ќе следува исплатата на субвенциите. Според податоците, зголемени субвенции за тутунот од реколтата 2017 ќе добијат над …

Повеќе »