МАРКЕТИНГ

prodavnica

Google: Mагазините треба да станат “мобилни”

Речиси 8 од 10 корисници на паметните телефони во САД ги користат своите телефони за пребарување на информации и цени на производи додека се во продавницата пред одлучат за купувањето. Освен тоа еден на секои тројца претпочита да се довери на smartphone за информации, наместо да ги праша вработените во …

Повеќе »
nike

Nike и Addidas пуштаат патики со 3D-печат

Спортските марки “Најк” и “Адидас”, најавија транзиција кон револуционерната технологија позната како 3D-печат и создавање на нови колекции фудбалски чевли и патики. Британскиот весник “Фајненшл тајмс” објави дека двете компании ќе можат да прават врвни спортски чевли со невидена брзина во досегашната историја на светската индустрија.

Повеќе »
maz

Погледнете ја рекламата која ги изнервира сите мажи! (Видео)

Голем број на мажи кои ја гледаа рекламата на “Самсунг” во најголемиот сајт за видеосподелување YouTube, беа револтирани. Во видеото се гледа како една жена си доаѓа дома и повторно го гледа својот маж на вообичаеното место – на каучот пред телевизорот, да јаде нешто.

Повеќе »
bilgejts2

Како размислуваат богатите?

Повеќето богати луѓе во светот имаат различен однос кон парите во споредба со сите други. До овој заклучок стигнува Стив Сиболд по серијата интервјуа кои ги прави во текот на три децении. Во својата книга “Како мислат богатите” тој ја објаснува нивната филозофија во однос на парите, информира економи.

Повеќе »
facebook1

Кои се страниците со најмногу „допаѓања“ на Facebook?

Копчето “ми се допаѓа” сe притиска милиони пати секој ден. На Facebook веќе има над милијарда активни корисници од целиот свет – вклучително светски личности, брендови и компании кои се натпреваруваат кој ќе собере најмногу онлајн фанови. Во текот на три месеци онлајн порталот за трендови netz-trends.de подготви споредба помеѓу …

Повеќе »
boja

Што симболизираат боите во маркетингот?

Боите имаат значително влијание врз перцепцијата на брендот и изборот на потрошувачот. Една боја може да не стимулира да купиме, друга да не откаже. Избор првенствено зависи од приоритетите на компанијата и целната публика. Психологијата на боите е само еден дел од сложувалката при изработката на корпоративното лого, но особено …

Повеќе »
brendovi

Списанието Forbes изготви ранг на најскапите брендови во светот

Главната причина да се зацврстат трговските марки на пазарот, е долгогодишното признание на корисниците. Според аналитичарите на Forbes не е изненадување дека кога избираат дадени производи, потрошувачите бараат познати трговски марки. Аналитичарите се определиле за најскапи трговските марки кои имаат долгогодишна силна врска со потрошувачите, како и висока финансиска вредност.

Повеќе »