ПРЕТПРИЕМНИШТВО

penzioner

Се менува старосната граница – кога ќе одиме во пензија?

Македонија мора да ја зголеми старосната граница за пензионирање и да се усогласи до европската за да се покрие дупката во пензискиот фонд. При зголемувањето на пензиите пресудна треба да биде инфлациската стапка, а не порастот на платите, препорачува Меѓународниот монетарен фонд, како една од мерките за реформи и спас …

Повеќе »
klarinet

Македонија е земја полна таленти: Тој има 14 години и бројни настапи во Америка

Младиот Андреј Илијоски остана највпечатлив на неодамнешната турнеја која ја имаа оркестарот Маестрал од Битола. Тој претставува голем виртуоз на својот дувачки инструмент на сите нивни бројни настапи во Америка пред нашите иселеници во дијаспората. -Имам 14 години , свирам на инструментот кларинет. Учам во нижо музичко училиште во класата …

Повеќе »
фото 4

Генијален, практичен начин за заштита на нашите документи

Што би се случило доколку ги изгубиме семејните фотографии? Би изчезнале и сеќавањата од специјалните моменти. Ако ги изгубиме личните документи, писмата, дипломите, како да губиме и дел од себе, или во најмала рака се ни се комплицира, и мораме да влеземе во административниот лавиринт, кој секако многу ќе не …

Повеќе »
ceska

Чешка ги отвора вратите: Се бараат 40 лица за работа за следните професии

Се бараат 40 лица (ѕидари, копачи, управувачи со машини, градежници, металообработувачи) за работа во Чешка со следниве услови: – времетраење: две години – минимална плата 4-5 евра на час (околу 200 часови месечно и минимална плата 800-1000 евра) – виза обезбедува работодавачот – сместување обезбедува работодавачот – местото на работа …

Повеќе »
Photo_1

Витаминка го купи имотот на штипски „Брилијант“ за 7,3 милиони евра

Денеска „Витаминка“ потпиша договор за купопродажба на имотот на „Брилијант“ од Штип со Комерцијална Банка АД Скопје. Во сопственост на „Витаминка“ АД Прилеп преминува недвижен имот, објекти од 4.956 метри квадратни и земјиште со право на сопственост од 21.592 метри квадратни, подвижни ствари како и пренос на права од индустриска …

Повеќе »
Audi A7 Sportback

Новиот Audi A7 Sportback – Големото купе со четири врати е суштината на новиот дизајнерски јазик на Audi

Новиот Audi A7 Sportback претставува нов стил на Гран Турер кој нуди систематска дигитализација, динамично возење и просторен концепт. Големото купе со четири врати е суштината на новиот дизајнерски јазик на Audi.  Прогресивни спортски карактеристики Надворешниот дизајн на новиот A7 Sportback го отелотворува новиот, прогресивен дизајн на Audi, фокусиран на …

Повеќе »
stopanskakomora

СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА УТРЕ ЌЕ ЈА ОДБЕЛЕЖИ 96-ГОДИШНИНАТА ОД КОМОРСКОТО ДЕЈСТВУВАЊЕ ВО МАКЕДОНИЈА

Стопанската комора на Македонија во целокупното опстојување и работење заедно со своите респектирани и значајни компании-членки, ја изгради и ќе продолжи да ја гради позицијата на најголема, најуспешна, највлијателна и најпочитувана бизнис-асоцијација во државата. Денес, таа е препознатлива куќа на бизнисот, лидер во коморскиот систем кај нас и во регионот. …

Повеќе »
biofah2

20 македонски органски производители и преработувачи со свои производи на Биофах, во Нирнберг

Органските земјоделски производи од Македонија се дел од најголемиот саем за органски производи Биофах кој од 14 до 17 февруари се организира во Нирнберг, Германија. Оваа година, на штандот на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, дваесет македонски компании ќе се претстават со органски градинарски, житни,овошни, млечни и месни производи, …

Повеќе »
prodavnica

Овошјето, житата, млечните производи поскапи во споредба со претходниот месец

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во јануари 2018 година, во однос на претходниот месец, изнесува 99.6, а индексот на цените на мало 99.9. Намалување на индексите на трошоците на животот во јануари 2018 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај житата за …

Повеќе »