13/12/2017

ПРЕТПРИЕМНИШТВО

fb

Втор Форум на добри компании –  вмрежување за посилен општествен импакт

Дали глобалниот контекст го редефинира „доброто лидерство“ овој пат во релација со социо-економскиот предизвици и заштитата на животната средина? Како македонските компании да ја зголемат конкурентноста на глобално ниво и колкав е растот на импакт инвестициите? Ова се дел од прашањата што ќе ги третира второто издание на Форумот на …

Повеќе »
samit25

САМИТОТ МАКЕДОНИЈА2025 ПРЕРАСНА ВО ПРЕПОЗНАТЛИВ РЕГИОНАЛЕН БРЕНД

Со интересни дискусии за можностите и предизвиците во медиумската и телекомуникациската индустрија, како и за последните трендови во социјалните медиуми и платформи се отвори вториот ден од Самитот Македонија2025. Врвни експерти од земјата и регионот зборуваа за тоа како паметните индустрии можат да помогнат во развојот на македонската економија и …

Повеќе »
Sergej Zafiroski

Македонските компании и супермаркети се селат и на Интернет                                             

Компаниите се обидуваат да пронајдат нови дистрибутивни канали за да го компензираат намалувањето на профитот и маржите на производите. Од друга страна, трговијата на Интернет се потенцира како иднина на односот продавач- купувач. Во светски рамки, големите ланци на супермаркети им овозможуваат на потрошувачите намирниците за дома да ги купат …

Повеќе »
Slika broj 1

Неколку совети на Brainster за сите што мислат да започнат свој бизнис во Македонија

Наполнивме 2 години. Наместо огномети и кафани решивме да го споделиме нашето искуство со вас за започнување на бизнис во Македонија. По 2 години од основањето Brainster брои 5 вработени (сите се дипломирани на Академиите на Brainster), 40+ инструктори, 40+ партнерски компании, 100+ компании кои ги развиваат вештините на вработените …

Повеќе »
povardarie

Повардарие ќе го исплати долгот кон лозарите до крајот на годината

Винарската визба „Повардарие“ целосно ќе го исплати долгот за откупеното грозје кон лозарите до крајот на оваа година. Оваа одлука произлезе од денешниот состанок на лозарите со менаџментот на винарската визба, кој се одржа во Неготино, а во присуство на претставници од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и новиот …

Повеќе »
CAV_3496

Краварската фарма „Милко ХФ“ е успешен пример како од мал семеен бизнис се станува еден од најголемите кооперанти на Бимилк

Со традиција уште од 1952 година, Млекара АД Битола денес е најголемиот производител на млеко и млечни производи во Р. Македонија, задоволувајќи ги секојдневно потребите на повеќе од милион потрошувачи. Покрај долгата традиција и вложувањето во интерес на потрошувачите кои се и во фокусот на деловната стратегија на компанијата, Бимилк …

Повеќе »
GastroMak 2017 (3)

ЗАВРШИ ПРАЗНИКОТ НА ГАСТРОНОМИЈАТА ГастроМак Македонија 2017

Со заминувањето на последните гости од Монголија, вчера и формално се спушти завесета на Вториот Интеранационален Гастрономски Натпревар – ГастроМак Македонија 2017. Во изминатите седум денови, Македонија покажаа дека и една мала земја и дваесетина ентузијасти можат да организираат врвна меѓународна гастрономска манифестација, која ги подига стандардите на највисоко можно …

Повеќе »
feni

Сопствениците на ФЕНИ Индустри не успеаа да ја измамат Власта и доверителите

Канонадата од информации и дезинформации околу судбината на ФЕНИ Индустри, што ја потресуваше јавноста во изминатите недели, конечно доби завршница. ФЕНИ дефинитивно оди во стечај и досегашниот сопственик, ИМР (International Mineral Resources) позади кој стојат казахстански сопственици, е разоткриен како и нивниот обид да го искористат наводниот бугарски инвеститор Енекод …

Повеќе »
nlbtututunska

Голема изложба на детски цртежи на тема штедење и истражување во НЛБ Банка

Во НЛБ Банка на 30-ти октомври свечено се отвори изложбата на детски цртежи на тема штедење и истражување. Изложбата ја отворија Антонио Аргир – Претседател на Управниот одбор на Банката и македонската уметница Анкица Влашиќ-Гроздоска. Како поддржувач на уметноста и науката, НЛБ Банка, по повод НЛБ Месецот на штедење, традиционално, …

Повеќе »