ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Бизнисот во фокус на 7. Самит на шефовите на Влади на 16+1

Бизнис делегација на највисоко ниво предводена од Данела Арсовска, Претседател на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК) традиционално учествува на 7. Самит и бизнис форум на шефовите на Влади на Кина и 16. земји од Централна и Источна Европа (ЦИЕ), кој официјално ќе се одржи на 7 јули. Домаќин …

Повеќе »

Нова услуга на ЕВН во Македонија: Фотоволтаични системи по принципот „клуч на рака“

Поголемо искористување на сончевата енергија преку иновативни решенија и современи технологии е новата услуга на ЕВН која е достапна на пазарот за сите заинтересирани корисници. ЕВН нуди комплетно решение по принципот „клуч на рака“ за фотоволтаични системи за сите домаќинства и бизниси во Македонија. Првата фотоволтаична централа за домаќинства е …

Повеќе »

Јавниот оглас за набавка на 13.000 тони домашна печница за стокови резерви ќе трае до 15-ти август

До 15 ти август е отворен јавниот оглас на Агенцијата за стокови резерви за набавка на домашна меркантилна за потребите на стоковите резерви. Јавниот оглас се објави пред два дена. Со огласот е предвидено откуп на вкупно 13.000 тони домашна пченица. Конкретно распишани се 10 лота по 100 тони и …

Повеќе »

Започнува реорганизацијата на ФЕНИ Индустри, инвестициите во фабриката продолжуваат

Собранието на доверители на ФЕНИ Индустри убедливо гласаше за планот за реорганизација на ГСОЛ/ ЕуроНикел. Од денеска започнува реорганизација на ФЕНИ Индустри. Мрачното минато на корупцијата и неплатените работници и доверители е официјално завршено. Започна нова светла иднина. Собранието на доверители го прифати и одобри со огромно мнозинство планот за …

Повеќе »

Николовски: Нема застој во откупот на лубениците и другите земјоделски производи, МЗШВ ја следи состојбата

Тимови од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, се постојано на терен и го следат откупот на лубеници, изјави министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Љупчо Николовски. Министерот Николовски посочи дека дневно се откупуваат по околу 500 тони лубеници, и доколку се процени дека има потреба, Владата ќе преземе соодветни мерки, …

Повеќе »

Бугарите што беа заинтересирани за Фени излегоа од доверители

Како што се исплатуваат побарувањата кон доверителите на Фени Индустри, така се губи интересот на компаниите кон кавадаречкиот комбинат. Од листата доверители со исплатување на вкупните побарувања излезе и бугарската компанија Енекод, откако и таа го продаде своето побарување на Еуроникел, подружница на швајцарски ГСОЛ. До скоро време, пред да …

Повеќе »

X-семејство на Opel: Aвантуристичко разновидно, елегантно и пред сè успешно

Клиентите кои бараат стилски СУВ не треба да бараат подалеку од Х-семејството на Opel и производителот на автомобили од Риселсхајм, кои нуди спортски возила за сите намени. Семејството X се состои од авантуристичката Opel Mokka X, разновидниот Opel Crossland X и динамичниот Opel Grandland X. Иако големината на триото варира, …

Повеќе »

Македонски иноватори во Израел презентираа проекти за еврејското наследство

Македонски иноватори од 24 до 29 јуни имаа можност на студиски престој во Израел да се запознаат со тајната на израелското економско чудо. И покрај сите предизвици кои ги носат конфликтите на Блискиот исток, во Изрел со години наназад се развива една извонредна приказна за иновативноста заради која со право …

Повеќе »

Денар по денар – исполни си желба со детско штедење 

Веќе со тргнувањето во училиште децата треба да ја научат вредноста на парите. Односно, да научат дека со собирање на ситните монети може да се собере доволно за да си исполнат голема желба. Изборот на банка во која ќе ја вложите довербата за детската заштеда исто така има голема улога …

Повеќе »