ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Златен и сребрен медал за вината на „Стоби” на меѓународниот натпревар „Мундус вини”

Вината „Аминта” и „Ркацители” на винаријата „Стоби” освоија еден златен и еден сребрен медал на Меѓународниот натпревар за квалитет на вината „Мундус вини” што се одржува во Германија. Со највисоко признание се закити виното „Аминта” од бербата од 2015 година, кое е дел од ексклузивната линија вина „Приватна резерва” (Private …

Повеќе »

Писмо од вработена во Скопски пазар: Го растурија имотот на фирмата

Тешката состојба во која се наоѓа компанијата Скопски пазар продолжува да ја преокупира македонската јавност, а вработените сè повеќе го креваат својот глас околу состојбите во претпријатието. Во писмо испратено до медиумите, вработена во СП алармира за состојбите во фирмата и протестира против односот на актуелното раководсто на Скопски пазар …

Повеќе »

Сакате да купите Самсунг Галакси С8, но загрижени сте за можни оштетувања на неговиот стаклен екран?

Сега, уживајте во вашиот нов уред со дополнително осигурување во случај на оштетување на екранот во рок од една година Самсунг Галакси С8 (Samsung Galaxy S8) е премиум смартфон светски препознатлив по неверојатната елегантност и заоблен екран целосно изработен од стакло. Што се случува кога уредот ќе ви падне и …

Повеќе »

Генералниот директор на Цементарница АД Скопје Борис Хрисафов, избран за претседател на Советот на стопанственици од Општина Кисела Вода

Вчера, во присуство на голем број на деловни субјекти чија дејност е регистрирана во Oпштина Кисела Вода, на градоначалникот Филип Темелковски и на претставници од централната власт, се одржа конститутивната седница на Советот на стопанственици од оваа Oпштина. На неодамнешната првична средба со бизнис заедницата градоначалникот на Општина Кисела Вода, Темелковски, го …

Повеќе »

Издвоени 1.040.794.835 денари за создавање на нови работни места и поддршка за креирање на нови работни места

Владата на Република Македонија на 56тата седница го усвои Оперативниот план за активни мерки и програми за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2018 година. Со овој план се утврдуваат програмите, мерките и услугите за вработување кои ќе обезбедат: -создавање на нови работни места, -поддршка за креирање на нови …

Повеќе »

70 години за Porsche: 356 Roadster го претвори сонот на Porsche за спортски автомобил во реалност

Брз. Чист. Емотивен. Во изминатите 70 години, брендот Porsche е синоним за спортски автомобил на највисоко ниво. Првото возило што го носи името Porsche е регистрирано на 8 јуни 1948 година и тоа беше „356 Roadster“. Ова е денот кога се роди брендот Porsche. 356 го претвори сонот на Porsche …

Повеќе »

„Алкалоид“ со раст на консолидираните продажби од 10%, раст на консолидираната нето добивка од 11%, инвестиции во износ од 861,4 милиони денари и 143 нови вработувања во периодот јануари – декември 2017-та

„Алкалоид АД“ Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари – декември 2017 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран Биланс на успех. Според единечниот Биланс на успех, во периодот јануари – декември, продажбите достигнуваат 6.932.176.270 денари, што е за 8% повеќе во споредба со истиот период од минатата година. …

Повеќе »

Францускиот институт во Скопје, во соработка со Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје, ја организира изложбата „Новиот бран“

По повод 25-та годишнина од воспоставувањето на дипломатски односи помеѓу Франција и Македонија, Францускиот институт во Скопје, во соработка со Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје, ја организира изложбата „Новиот бран“. Отворањето на изложбата се случува во предвечерието на месец март, во знак на отворање на месецот на Франкофонијата. Новиот бран е …

Повеќе »

ОДРЖАН СОСТАНОК СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА СЕВЕРО – ЗАПАДНА МАКЕДОНИЈА

Вчера (27.02.2018 година), директорот на Царинската управа г-дин  Ѓоко Танасоски одржа работен состанок со претставници на Стопанската комора на Северо – Западна Македонија. На состанокот се дискутираше за предизвиците со кои што членките на Стопанската комора на Северо – Западна Македонија се соочуваат при секојдневните царински постапки, издавање на одобрение …

Повеќе »