ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Царинските службеници спречија обид за криумчарење маслиново масло, црковни предмети и парфеми

Во текот на минатата недела, царинските службеници спречија обид за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани маслиново масло, црковни предмети, парфеми, цигари, компјутерски делови, водни пумпи и фалсификати. Задржана е следната стока: Маслиново масло, црковни предмети и парфеми – 95 литри маслиново масло, 110 црковни чаши, 220 парчиња миризлив …

Повеќе »

Нутригенетика – најновиот тренд во нутриционизмот – сега и кај нас, како резултат на соработката меѓу Виталиа и Жан Митрев клиник

Кога два тима докажани во својата област ќе се спојат, неминовно се создава нешто ново, вредно и корисно. Благодарение на соработката помеѓу Виталиа и Жан Митрев клиник, веќе некое време нутриционистите на Виталиа подготвуваат персонализирани планови на исхрана според генетските резултати добиени во Лабoраторијата за Генетика и Персонализирана Медицина лоцирана …

Повеќе »

Дванаесет локации избрани за консолидација на земјоделско земјиште во земјата

Проектот МАИНЛАНД, финансиран од Европската Унија, кој го споведува Организацијата за храна и земјоделство на Обединети нации (ФАО) во партнерство со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), бележи клучно достигнување со изборот на 12 проектни области за консолидација на земјоделско земјиште ширум земјата. Изборот на проектни области за консолидација …

Повеќе »

Вип уште поблиску до корисниците – Интервју со Маја Ангеловска, директорка на одделот за продажба за резидентни корисници во Вип

Неодамна Вип ги отвори вратите на неколку продажни салони со сосема нов изглед и концепт на продажба, што според Маја Ангеловска, директорка на одделот за продажба за резидентни корисници во Вип, има за цел уште повеќе да ги приближи производите и услугите до крајните корисници, а згора на се, изборот …

Повеќе »

Лефтер Андонов – Назначен за  Управител на СИЗ „Македонија соообраќај“ – АМЕРИТ

Стопанската интересна заедница за патен транспорт СИЗ Македонија сообраќај – АМЕРИТ  доби  нови раководни органи, кои ќе ја водат најстарата транспортна асоцијација во Република Македонија во наредните четири години. Со одлука на собранието на АМЕРИТ, донесена на 28 февруари годинава со мнозинство гласови на членовите – основачи на асоцијацијата, за нов …

Повеќе »

НАДМИНУВАЊЕТО НА БАРИЕРИТЕ ВО МЕЃУСЕБНАТА ТРГОВИЈА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА 

Стопанската комора на Македонија ја поздравува иницијативата на надлежните органи на Република Македонија и Република Србија за формирање на Меѓувладин комитет за решавање на трговските бариери и унапредување на размената помеѓу двете земји, кој ќе има за задача да ги нотира сите отворени прашања и да предложи решенија за отстранување …

Повеќе »

50 бизнисмени од Бахреин и водечките бизнисмени од Оман го најавија своето учество на Сараево Бизнис Форум

Во пресрет на претстојниот деветти годишен Сараево Бизнис Форум (СБФ), кој ќе се одржи на 25 и 26 април во Сараево, ББИ Банка започна со организација на бизнис состаноци со интернационални и регионални бизнисмени и инвеститори. Претставниците од ББИ Банка неодамна се вратија од Кралството Бахреин каде ги презентираа можностите …

Повеќе »

Нова инвестиција на ЛУКОИЛ-отворена 28-та бензинска станица во Македонија, а втора во општина Гази Баба

Вчера ЛУКОИЛ Македонија во Трубарево, општина Гази Баба ја отвори 28та по ред бензинска станица во Македонија, а осма по ред во Скопје. На површина од 3000 м2 бензинската станица e изградена во новиот корпоративен стил на компанијата. Таа се наоѓа ул.1, бр.111, Трубарево, Гази Баба во Скопје, и во нејзини …

Повеќе »

„Рамстор“ го тужи „Скопски пазар“, бара 100 илјади евра

За јуни е закажан стартот за судскиот процес во кој „Рамстор“ го тужи „Скопски пазар“ за неоснован прекин на преговори за преземање на маркетите на македонската од страна на турската компанија. Со тужбата, како што пренесуваат судски извори, инвеститорот од Турција бара 100 илјади евра отштета затоа што смета дека …

Повеќе »