13/12/2017

ВЕСТИ

PTX1

Започна работилницата PeaceTech Exchange: Macedonia

Денес во Скопје започна тридневната работилница PeaceTech Exchange: Macedonia на која присуствуваат над 30 организации од граѓанското општество од целата земја и 12 експерти на информатичката технологија од регионот и од САД. Оваа работилница е организирана од Здружението за унапредување на демократијата – Democracy Lab, PeaceTech Lab од Вашингтон и …

Повеќе »
vlada

Владата на Република Македонија синоќа донесе повеќе одлуки

Вчера на редовната седница Владата на Република Македонија го усвои дополнетиот предлог на Буџетот за 2018 година со прифатените амандани од комисиската расправа во Собранието на Република Македонија. Министерот за финансии ги информираше членовите на Владата на Република Македонија дека во дополнетиот предлог Буџет за 2018 направени се зголемувања на …

Повеќе »
teatar

Колку изнесува просечниот број на посетителите на една претстава

Според податоците на Државниот завод за статистика, во периодот 2016/2017 година, вкупниот број на прикажани претстави во професионалните театри е зголемен за 10.3%, а бројот на посетителите е зголемен за 2.1% во однос на периодот 2015/2016 година. Просечниот број на посетителите на една претстава изнесува 185. Во периодот 2016/2017 година, …

Повеќе »
turistimk

Бројот на туристите е зголемен за 12.1%, а бројот на ноќевањата за 6.4%

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во октомври 2017 година изнесува 77 779, а бројот на ноќевањата изнесува 165 748. Бројот на туристите во октомври 2017 година, во однос на октомври 2016 година, е зголемен за 12.1%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 6.4%. Бројот …

Повеќе »
1 (3) (2)

Можност за совладување на предизвиците на глобалната и динамична бизнис средина со посебни меѓународни постдипломски студии на Економски факултет – Љубљана во Скопје

Државниот Економски факултет – Љубљана при Универзитетот на Словенија (www.ef.uni-lj.si), преку својот Регионален центар во Скопје, овозможува и отвора упис на постдипломски студии (Менаџмент и организација) на Меѓународната бизнис академија (IBA). Повикот за пријавување на магистерските студиите трае до крајот на јануари 2018 год. Наставата за новата генерација започнува во …

Повеќе »
25152001_2074829902738538_3032329663421290600_n

Прва посета на македонска висока делегација на Грузија

Унапредување на трговската размена, соработка и размена на искуства од областа на земјоделството, модели за справување со елементарни временски непогоди, ова се дел од темите кои беа предмет на разговор при официјалната посета на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, на Република Грузија. Во рамки на посетата Тбилиси, …

Повеќе »
Martinki 5

Мартинките станаа светско културно наследство

„Културните обичаи поврзани со прославувањето на 1 Mарт – Мартинки“ станаа дел од светското нематеријално културно наследство и се впишаа во Репрезентативната листа на УНЕСКО. Ова светско признание Република Македонија, заедно со Република Бугарија, Република Романија и Република Молдавија го доби на 12-тиот состанок на меѓувладиниот Комитет на УНЕСКО, Конвенцијата …

Повеќе »
02

Договорено интензивно граѓанско вклучување во решавањето на најгорливите еколошки проблеми

Претставници од граѓанската иницијатива „О2 коалиција за чист воздух” и други еколошки граѓански организации и активисти синоќа имаа повеќе часовна средба со Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, заменик министерот за животна средина Јани Макрадули и советнички тим, на која детално се разговараше за сите 16 „жешки точки” кои …

Повеќе »
Foto 2_Creative Hub

Започна со работа првиот бизнис центар за креативност и неформално образование – Creative Hub

Почнувајќи од септември годинава, започна со работа првиот бизнис центар за креативност и неформално образование – Creative Hub, кој се наоѓа во строгиот центар на Град Скопје (веднаш до Универзална Сала). Creative Hub (www.creativehub.mk), на своите посетители им овозможува модерен co-working простор (направен по план на Гугл кампусот во Мадрид), …

Повеќе »