Google се проширува во Африка


Google ќе се прошири во Африка. Ова го соопшти извршниот директор на компанијата Сундар Пичаj по посетата на Нигерија. Во следните неколку години компанијата сака да обучи 10 милиони aфриканци да користат компјутерски уреди.

Освен тоа Alphabet ќе го зголеми финансирањето за африкански стартап компании, обезбедувајќи 20 милиони долари субвенции за невладините организации. Alphabet сака да предложи и модифицирани верзии на своите услуги за регионот како YouTube за Африка, кој ќе емитува видео со помал обем, за да го намали Интернет сообраќајот и трошоците.

Идејата на компанијата да обучи 10 милиони лица е дел од иницијативата “Дигитални вештини за Африка”, која беше претставена во април 2016. Програмата нуди курсеви во живо и на интернет за поединци и бизнис корисници во 27 од африканските земји . Секој може да се регистрира бесплатно и да избере индивидуален тренинг план за развој на бизнисот, развој на кариерата или основни вештини за користење на Интернет.

Видете следно

Градоначалникот Георгиевски се сретна со италијанскиот амбасадор во  Р. Македонија, Карло Ромео

Градоначалникот на Бази Баба, Борис Георгиевски, денеска се сретна со амбасадорот на Италија во Македонија, …