23/11/2017
ilon

Илон Муск: Самостојните автомобили ќе доминираат од 2040г.

Извршниот директор на Tesla Inc. бил гостин на World Government Summit во Дубаи, каде зборувал за иднината на автомобилската индустрија. Сите аналитичари се обидуваат да предвидат кога ќе започне доминацијата на самостојните автомобили, пишуваат од mobilni.mk

„ДЕНЕС ВО СВЕТОТ ИМАМЕ ОКОЛУ 2 МИЛИЈАРДИ АВТОМОБИЛИ, А ВКУПНОТО ГОДИШНО ПРОИЗВОДСТВО ИЗНЕСУВА ОКОЛУ 100 МИЛИОНИ“, РЕКОЛ МАСК НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА.

Аналитичарите велат дека до 2027 година самостојните возила ќе доминираат на патиштата според тој податок, но сепак е потребно подолг период додека класичните автомобили да заминат во историјата. Просечниот животен век на автомобилите е од 20 до 25 години, што значи дека автономните автомобили би можеле да почнат да доминираат на патиштата помеѓу 2040 и 2050 година.

Видете следно

zelenzidkancelarija

Живиот ѕид го чисти воздухот со вештачка интелигенција

Повеќето луѓе трошат околу 22 часа надвор, но дали знаете дека атмосферата во просториите може …