Исланд е најскапиот пазар на недвижнини


Исланд останува најбрзо растечкиот пазар на недвижнини во светот, иако стапката на раст на цените малку се забави во третиот квартал од 2018 година.

Ова ги покажува податоците на Global Property Guide.

За јули-септември 2017 година цените на куќите во Исланд се зголемиле за 20,4% во споредба со истиот период во 2016 година. За споредба, во вториот квартал, стапката на раст достигна 21,3%.

Египет е на второ место со годишен раст од 20,17% и 13,5% за тромесечие.

Трето е Хонг Конг со 14,8 отсто, по што следуваат Макао, Канада, Романија, кој е лидер на Европската унија (ЕУ), Турција, Филипините, Шведска и Црна Гора.

Најслабиот пазар на недвижнини во светот останува Киев во Украина со годишен пад од речиси 5%, по што следи Русија со пад од 3,55% и Катар со пад од 3,3%.

Во САД, зголемувањето на цените е стабилно, додека во Канада бумот продолжува.

Видете следно

Објавен редовниот конкурс за учениците од основите и средните училишта по повод Светскиот ден на штедењето и Светскиот ден на осигурувањето

Денес, Народната банка на Република Македонија (НБРМ), Министерството за финансии и Агенцијата за супервизија за …