Издадени 22.8% помалку одобренија за градење во однос на истиот месец од претходната година


Според податоците на Државниот завод за статистика, во декември 2017 се издадени 257 одобренија за градење, што е за 22.8% помалку во однос на истиот месец од претходната година.

Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 1 730 156 илјади денари, што е за 76.7% помалку во однос на истиот месец од претходната година.

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 155 (60.3%) се наменети за објекти од високоградба, 19 (7.4%) за објекти од нискоградба и 83 (32.3%) за објекти за реконструкција.

Од вкупно 257 објекти, на 184 (71.6%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 73 (28.4%) објекти инвеститори се деловни субјекти.

Во извештајниот период е предвидена изградба на 209 станови, со вкупна корисна површина од 25 413 м2.


Видете следно

Одржана работна средба за подготовка за Европскиот квиз на парите

Народната банка беше домаќин на работна средба со наставниците и професорите координатори од основните и …