Каде има пораст, а каде намалување на индексите на трошоците на животот


Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во август 2017 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.4, а индексот на цените на мало 100.9.

Пораст на индексите на трошоците на животот во август 2017 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежиот и замрзнат зеленчук освен компир за 5.3%, замрзнатото овошје за 1.6%, сушеното, соленото и чаденото месо за 1.5%, месото за 0.9%, изнутриците за 0.8%, другите преработки од месо за 0.6%, сирењето и урдата, маслото и маснотиите, сувото овошје и јаткастите производи за 0.5%, млекото за 0.4%, рибата и морските плодови за 0.2%.

Во август, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај авионскиот превоз на патници за 21.7%, болничките услуги за 5.7%, велосипедите за 4.9%, гасот за домаќинствата за 3.8%, течните горива за домаќинствата и средствата за чистење и одржување на домаќинствата за 2.7%, течните горива и мазива како дел од опремата за сопствени сообраќајни средства, услугите за рекреација и спорт за 1.7%, градините, цвеќињата и растенијата за 1.5%, предметите за лична хигиена и здравје за 1.1%, услугите за лична хигиена за 0.9%, големите електрични апарати за домаќинствата за 0.8%, цврстите горива за домаќинствата, стаклените садови, кујнскиот прибор и другата опрема за домаќинствата за 0.5%, резервните делови и опрема за сопствен превоз, домашните миленици и сродни производи за 0.3%, облеката и услугите за одржување на станот за 0.2%.

Намалување на индексите на трошоците на животот во август 2017 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај свежото и разладеното овошје за 2.5%, оризот за 1.4%, брашното и другите жита и јајцата за 1.2%, сушениот зеленчук, друг конзервиран и преработен зеленчук за 0.9%, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0.7% и другите пекарски производи за 0.6%.

Исто така, во август, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај централното греење на домаќинствата за 2.5%, обувките за 2.2%, информатичката опрема за 0.9%, материјалите за одржување и поправки на станот, мебелот за домаќинствата, игрите, играчките и хобијата за 0.6%, стоматолошките услуги за 0.4%, текстилот за домаќинствата и поправката на електричните апарати за 0.2%.

Индексот на трошоците на животот во август 2017 година, во споредба со август 2016 година, бележи пораст од 1.9%, а индексот на цените на мало бележи пораст за 4.1%.

Видете следно

Хрватски и турски бизнисмени заинтересирани да инвестираат во Гостивар

Хрватски и турски бизнисмени, ja посетија на Општина Гостивар, каде беа пречекани од градоначалникот на …