Која држава добива најголема воена помош од САД


Одржувањеto на силна и воено најспособна армија чини многу пари. Во областите каде секој момент може да се појави воен конфликт, доволно средства за вооружуаване се од клучно значење.

Затоа не е изненадувачки дека САД освен што имаат мисии низ целиот свет, испраќаат и значително количество воена помош – најчесто во форма на пари или оружје, на одредени сојузници.

Подолу следува една интересна графика, подготвена за британското издание Independent од статистичкиот портал Statista, која покажува колку великодушни се Американците. Тие во 2014 дале вкупно 5.7 милијарди долари за воена помош.

Тука сепак доаѓа и фактот што 3.1 милијарди од нив или 54% одат за државата Израел. Едвај 1,3 милијарди долари се за Египет и уште исто толку се распределуваат во 73 други земји.

usavojska

Видете следно

Премиерот Заев на Форумот „Инвестиции за долгорочен економски развој“: Создаваме позитивен економски амбиент за нови инвестиции и развој на конкурентноста

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев заедно со заменик претседателот на Владата задолжен …