23/11/2017
coveckiorgani

Колку пари чинат човечките органи на црниот пазар

Сиромаштијата во светот е таа која ги тера многу луѓе да ги ризикуваат своите животи и здравје, па со цел да заработат пари ги продаваат своите ограни, но понекогаш се и присилени на тоа.

Најчесто се тргува со бубрези и црни дробови. Според УН, таквата продажба се одвива во три категории. Во првата спаѓа криминалната трговија, во која продавачите ги лажат или ги присилуваат жртвите да се откажат од своите органи.

Во втората фаза тие се согласуваат, но се измамени, бидејќи или нема да им биде платено, или ќе им биде платено минимално, додека во третата фаза ранливите категории, како што се бездомниците, мигрантите или неедуцираните, на кои органите им ги одземаат насилно, со закани, дури и без нивно знаење, со киндапирање и успивање.

Цената на човечките органи за црниот пазар се следниве:

Видете следно

peleti

Колку барања за субвенции за купување печки на пелети се доставени во Град Скопје

До денеска до 14 часот во архивата на Град Скопје се доставени 217 барања за …