24/01/2017
elektricnovozillo

Колку пари даваат во Германија за купување на електромобил?

Околу 2 илјади пријави се поднесени во Германија за добивање на субвенции за купување на електрични автомобили. Кампањата започнала на 1ви јули 2016 и ќе трае до крајот на јуни 2019 година.

Целта е да се стимулира продажбата на електрични автомобили, така што ќе на купувачите им се обезбедува бонус од 4 илјади евра. На купувачите на хибридни возила, пак се дава попуст од 3 илјади евра.

Од воведувањето во акцијата на 1 јули досега се поднесени вкупно 1 791 потенцијални пријави на купувачи на електрични или хибридни возила кои аплицирале за субвенции.

581 апликации се за електрични автомобили од BMW, 444 апликации за модели на Renault, а 154 апликации се за автомобили на Volkswagen.

Од сите 45 милиони автомобили по патиштата на Германија, само околу 50 илјади се електрични автомобили или хибриди.

Видете следно

20170123153332_IMG_8988

Во Универзитетот Американ колеџ Скопје, официјално се отвори универзитетската библиотека во чест на проф. Гашпар Биро

На 23 јануари 2017 година, со почеток во 13:30 часот, во просториите на Универзитетот Американ …