Луѓето со овие лични квалитети се најсреќни на работа


Ако сте човек кој поседува добра сетивност, чувствителност и истовремено расудување, тогаш веројатноста да се чувствувате среќни на работното место, е најголема. Такви се луѓето од типот ESFJ според популарниот психометриски тест на Маерс-Бригс.

Тестот на Маерс-Бригс ни помага да разбереме каква е нашата индивидуалност според нашите перцепции за светот и донесувањето на одлуки. Тој разликува 16 типови индивидуалност, формиран врз основа на 4 карпи:

1. Скала I-Е. Интеракција со светот

I (интроверт) – често сакаат да работат сами или во мали групи на луѓе, не сакаат да брзаат, претпочитаат да се фокусираат на една задача.

Е (екстроверт) – даунлодираат се од луѓето, сакаат разновидни задачи, ја сакаат брзината, добри се во решавање на неколку задачи истовремено.

2. Скала S-N. Перцепција на информации (ориентирање во ситуации).

S (сензорни) – реални луѓе кои сакаат да се базираат на факти и околности, достигнуваат до практични решенија благодарение на логиката и искуства.

N (интуитивен) – сакаат да се фокусираат на можностите и големата слика, лесно гледаат во нови патишта, вредни иновации и нудат креативни и неконвенционални решенија на проблеми.

3. Скала T-F. Донесување на одлуки

T (размислување) – донесува одлуки по логичка анализа и рационално мерење на алтернативите, ја ценат правдата и непристрасноста.

F (чувствувате) – донесувате одлуки на емоционална основа, базирани на нивните сопствени вредности и на тоа како другите ќе бидат погодени од нивните одлуки.

4. Скала J-P. Метод за извршување на одлуките.

J (расудување) – сакаат да планираат и да ги организираат работите. Се чувствуваат удобно во студиите на повеќето правила.

P (перцепција) – сакаат да ги држат опциите отворени, дејствуваат без детална подготовка, им се допаѓаат спонтаните активности насочени се повеќе од околностите.

Комбинацијата на карактеристики, формира 16 типови индивидуалност (на пример ENTP, ISFJ).

За да се разбере кои типови личности се чувствуваат најсреќни на своите работни места и соодветно – кои се најнесреќни, од онлајн порталот за лично и професионално оценување Truity Psychometrics направена е анкета меѓу повеќе од 2 илјади лица. Испитаниците требало да одговорат на прашањето колку се посветени на својата работа и како се чувствуваат на скалата од 1 до 5. Податоците покажуваат дека луѓето од типот ESFJ најмногу се чувствуваат среќни на своите работни места, додека посветеноста на “ISFP-луѓето” била најниска.

Погледнете што покажуваат податоците:

kvalitet

Видете следно

ВМРО-ДПМНЕ ја напушта работата во Собранието – Еве што соопштуваат од партијата за јавноста

Во прилог ви пренесуваме интегрален текст од изјавата за медиуми на Антонијо Милошоски, Пратеник на …