btgenijalec

Малиот битолски генијалец

ТВ Тера го откри 4 годишниот Јане Петровски, за кој тешко е да се поверува дека ги знае сите видови на змии, но исто така ги знае и сите видови на животни од неговиот албум со сликички и знае дали се работи за безрбетници, мекотели, членконоги, риби, водоземци, влекачи, птици, цицачи или пак за животни кои што спаѓаат во изумрен вид. Вие му го кажувате бројот од албумот а тој знае кое животно треба да се залепи на тој број и веднаш го класифицира.

Неговата мајка ни кажа дека Јане зборувал се на една годишна возраст . А љубовта и интересот кон животните ги наследил од својот татко Александар.

-Од лани летото започнавме да бериме сликички , се интересираше на почетокот за кое животно се работи, како се вика и во која група на животни спаѓа. Така научи и да чита, изјави Снежана Петровска.

btgenijalec1

Неговата мајка вели дека Јане од своите другарчина не се разликува , вели дека тој сепак е дете кое што оди во градинка, си игра со другарчината, сака играчки, и сака да игра игри на комјутер. Гледајќи го неговиот постар брат Иван како чита и пишува, на своја 4 годишна возраст Јане знае да чита и пишува на кирилица , но и на латиница.

Многумина можеби ќе си го постават прашањето дали тој треба да е првиот првооделенец со 4 години. Но Снежана вели дека ќе чекаат на наполни 6 години, за заедно да си учи со своите другари.

Извор: ТЕРА ТВ

Видете следно

otpadd 1

Првооделенците од ОУ „Коле Неделковски“ во здружена иницијатива со Алпско Млеко: „Амбалажниот отпад може да има втор живот“

Учениците од ОУ „Коле Неделковски“ заедно со Алпско млеко напавија акција каде со заеднички сили …