facebookcukerberg

Марк Цукерберг го најави крајот на смартфоните и телевизорите

На овогодинешната конференција за развивачи на социјалната мрежа основачот на Facebook стави јасно акцент врз технологијата и изјави дека тоа е “следното големо нешто”. Toj откри какви се неговите планови.

Од оваа недела Facebook ќе им даде на програмерите на апликации можност да додаваат свои ефекти од типот “додадена реалност” (какви што се популарните филтри во платформата за разговори Snapchat, како на пример да додадеме кон сликата кучешки уши или “круна” од цвеќиња).

Сепак, ова е само почеток, вели Цукерберг, а Facebook планира апликацијата да може да ги покажува менијата во рестораните, виртуелната пареа да излегува од вистинската чаша кафе, како и 3D-ефекти врз бел ѕид.

Досега компанијата има инвестирано околу 2 милијарди долари во технологија за додадена и виртуелна реалност по аквизицијата на Oculus во 2014 година.

Крајната цел, рече тој, е изглед како обичните очила или дури контактните леќи да покажуваат виртуелни објекти во реалниот свет. Тоа, смета Зукерберг, ќе доведе до крајот на телевизорот и смартфонот.

“Немаме потреба од физички телевизор – може да си ја купиме апликацијата” ТВ “за 1 долар” и да го “поставиме” на ѕидот и да гледаме – и тоа ќе биде екран поголем и од најголемиот телевизор “, раскажа основачот на социјалната мрежа. Планот е тоа сепак да се случи по 10 и повеќе години.

 

Видете следно

nbrm

НБРМ: депозитните и кредитните агрегати забележаа солиден раст, инфлацијата во рамки на проекците

На 13 февруари 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика …