13/12/2017
specijalnaedinica

Најелитните специјални единици во светот

Елитните специјални сили се едни од најдобри тренираните и најзастрашувачките единици со кои може да се пофали една држава. Тие одат каде другите војници не можат, елиминирајќи ги заканите и метите, изведувајќи храбри и речиси невозможни спасувачки мисии.

Иако можеби е тешко да се рангираат овие единици, сепак некои од нив се издвојуваат поради подвизите и мисиите кои ги имаат остварено. Business Insider ги издвојува осумте најдобри во светот, кои се имаат истакнато со својата исклучителна работа, пренесе segamk.

1. Пакистанската Special Services Group (SSG)

Оваа група е позната меѓу нацијата како „Црните штркови“ поради нивните уникатни шлемови. Тренингот им вклучува марширање 60 километри за 12 часа и 8 километри трчање, во целосна опрема. Во октомври 2009, SSG влегоа во зграда и спасија 39 заложници на талибански платеници, по напад на седиште на армијата.

specijalnaedinica1

2. Шпанската Unidad de Operaciones Especiales или Naval Special Warfare Force

Единицата која го смени името во 2009 година, е една од најпочитуваните во Европа. Затоа и е тешко да се влезе во истата – просечно 70-80% од кандидатите паѓаат на главните тестови, а не е реткост тоа да се случи со сите од нив.

specijalnaedinica2

3. Руската Alpha Group

Оваа елитна анти-терористичка единица беше креирана од КГБ во 1974 и остана под модерниот пандан на истата, FSB. Денес важи за една од најдобрите во светот.

specijalnaedinica3

4. Француската National Gendarmerie Intervention Group (GIGN)

Видете следно

25152001_2074829902738538_3032329663421290600_n

Прва посета на македонска висока делегација на Грузија

Унапредување на трговската размена, соработка и размена на искуства од областа на земјоделството, модели за …