23/11/2017
kukagreenje

Оваа куќа нема потреба ниту од ладење ниту од греење

25-годишниот Најџел Кирквуд работел во австралиската планинска рударска индустрија. Кога дошло време да си изгради куќа, човекот одлучил да го изгради во форма на тунел.

Ова резултирало со дом кој личи на домот на хобитот на добро познатиот роман на Толкин. Сопственикот вели дека е задоволен од изгледот на неговата куќа.
Работејќи со неа, Најџел бил инспириран од обликот на тунелите што ги изградил за време на неговите млади години.

Основата на подземниот дом е со две големи бетонски огради, кои имаат 19-тонска конструкција од висококвалитетен челик.

kukagreenje1

Природната изолација на подземната куќа создава комфорни услови за живеење. Затоа на Најџел не му треба дополнително ладење или греење.

kukagreenje2

Внатрешноста на собите е покриена со природно дрво. Големите прозорци даваат доволно сончева светлина, за да се чувствувате како во пештера.

Видете следно

zelenzidkancelarija

Живиот ѕид го чисти воздухот со вештачка интелигенција

Повеќето луѓе трошат околу 22 часа надвор, но дали знаете дека атмосферата во просториите може …