20/08/2017
samsung3

Профитот на Samsung 7.3 милијарди евра за Q4

Јужнокорејскиот технолошки концерн Samsung ја зголеми оперативната добивка во четвртиот квартал до 7,3 милијарди евра, пренесе “Ројтерс”.

Резултатот претставува раст од 50% на годишно ниво и е со 10% над очекувањата на аналитичарите. Приходите за кварталот спаѓаат благо со 0,6 отсто, објави компанијата во првата оценка за финансиските резултати.

По удел, предноста пред конкуренцијата малку се има намалено, но за сметка на тоа со профитна маргина од 17,4 отсто Samsung ги надминува повеќето конкуренти како кај смартфоните, така и кај конвенционалните производители на електроника.

Во последните 12 месеци цената на акциите на Samsung се искачи со над 50%.

Видете следно

ceni industrija

Продажните цени на производителите на индустриски производи останаа непроменети на месечно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јуни 2017, продажните цени на производителите на …