venecuela2

Венецуела: 2616% инфлација

Инфлацијата во Венецуела достигна 2616% на крајот од 2017 година. Таквите податоци ги објави Комитетот за финансии на националното собрание (еднодомниот парламент), што е под контрола на опозицијата, објави ТАСС.

“Во декември, порастот на потрошувачките цени беше 85%, а акумулираната инфлација изнесуваше 2616%”, рече Рафаел Гусман, член на комисијата. Пратеникот забележува дека Венецуела е “единствената земја во светот” во која има хиперинфлација.

Во 2017 година, венецуелската влада на претседателот Николас Мадуро ја укина минималната плата пет пати. Од 1 јануари оваа година таа е повторно зголемена – од 177.500 боливари до 248.500 боливари. Според утврдената стапка од 1 долар чини 10 боливари.

Во последниве години, Венецуела доживува остра социо-економска криза, придружена со нагло зголемување на инфлацијата и амортизација на националната валута. Според предвидувањата на Меѓународниот монетарен фонд во 2018 година, стоките за широка потрошувачка во оваа латиноамериканска земја ќе се зголемат за 2349,3%.

Видете следно

DSC_2298

Министерот за правда, Билен Салији, учествуваше на отворањето на Петтиот регионален форум  за владеење на правото во Југоисточна Европа

Министерот за правда, Билен Салији, денеска учествуваше на отворањето на дводневниот  Петти  регионален форум  за …